În perioada 18 – 23 noiembrie, o delegație a Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava (USV), din care au făcut parte prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, Rectorul USV, și lector dr. Codruț Șerban, coordonator al Serviciului de Relații Publice, Comunicare și Imagine al USV, s-a aflat într-o vizită de lucru în orașul Kunming, regiunea Yunnan, din Republica Populară Chineză.

Efectuată la invitația Universității Normale Yunnan și susținută de Starcrest Education Management Company Limited din China, partenerul USV, deplasarea a avut drept scop extinderea colaborării existente între cele două universități. Temele de discuție au vizat, printre altele, pregătirea pentru semnare a unui acord interinstituțional care să includă și programe de doctorat în co-tutelă, deschiderea unui program de studiu în limba chineză la Facultatea de Litere și Științe ale Comunicării din Suceava, sprijinirea acestui program cu trei lectori de limba chineză din cadrul Universității din Yunnan, precum și derularea unor mobilități pentru cadre didactice și studenți între cele două universități.

 

În contextul colaborării cu Universitatea din Yunnan, Rectorul USV a fost invitat, în calitate de vorbitor principal (keynote speaker), la Forumul Southwest Associated University, găzduit de partenerii chinezi. La edițiile precedente ale Forumului au fost invitate personalități marcante la nivel mondial, dintre îi amintim pe Muhammad Yunus, câștigător al Premului Nobel pentru Pace, Christopher Pissarides, membru al Academiei Britanice, câștigător al Premiului Nobel pentru Economie, Chen-Ning Yang, câștigător al Premiului Nobel pentru Fizică, Justin Lin, economist de prestigiu, fost Vice-Președinte al Băncii Mondiale, sau Xu Yuanchong, câștigător al Premiului Internațional Arctic Light Outstanding Literary Translation. Prof. univ. dr. ing. Valentin Popa a fost primul rector din Europa invitat să susțină o prelegere în cadrul acestei manifestări, care a reunit peste 450 de participanți – oficialități din regiunea Yunnan, rectori ai altor universități din regiune, cadre didactice și studenți –, fiind al 38-lea speaker din istoria Forumului. Prelegerea susținută de Rectorul USV s-a intitulat Spațiul european al educației – particularități și oportunități. Pe lângă aspecte legate de funcționarea sistemului de învățământ european și a celui românesc, de dezvoltarea universităților antreprenoriale, de viitorul cercetării și al agendei Uniunii Europene privind învățământul superior, aceasta a cuprins și o prezentare a oportunităților de colaborare între universități din Republica Populară Chineza și universități din Europa, respectiv USV, sub forma unor schimburi academice, în contextul în care, începând cu anul 2021, bugetul alocat mobilităților în cadrul Programului Erasmus+ se va dubla.

Un alt eveniment deosebit de important la care au participat reprezentanții USV a fost inaugurarea Sino-Euro Educational and Cultural Exchange Center, organism creat în cadrul Universității din Yunnan pentru a eficientiza colaborarea cu universități din Europa. Inaugurarea s-a desfășurat în prezența oficialităților, a membrilor comunității academice, dar și a altor reprezentanți ai unor instituții relevante pentru domeniul învățământului superior din China.