Volumul „Două figuri de seamă ale învăţământului românesc. Neculai şi Elisa Bancea institutori ai Şcolii ‘Ion Creangă’ din Humuleşti, Târgu-Neamţ în prima jumătate a secolului XX” va fi lansat, vineri, la Institutul Cultural Român (ICR), informează Biroul de presă al ICR, într-un comunicat.

Volumul, care va fi lansat în cadrul programului „Întâlniri şi reîntâlniri la ICR”, scris de Maria Bancea-Ilioaia şi Christina Zarifopol-Illias, şi apărut la Editura Anima, este dedicat unor figuri exemplare de dascăli din Humuleştiul lui Ion Creangă, doi adevăraţi „apostoli ai neamului” care, la îndemnul lui Spiru Haret, şi-au dedicat întreaga viaţă şi creativitate atât şcolii, cât şi comunităţii în care au trăit, oferind educatorilor de azi veritabile modele.

Absolventă de studii clasice a Universităţii din Bucureşti, Christina Zarifopol-Illias s-a stabilit în SUA în 1980, la Universitatea Indiana, unde a obţinut şi doctoratul în 1994. Profesor Asociat de Studii Clasice şi Limba şi Literatură Română la aceeaşi importantă universitate, este iniţiatoarea Programului de Studii Româneşti. Absolventă a Academiei de Arte Frumoase din Iaşi, Maria Bancea – Ilioaia (n. 1917), fiica profesorilor Bancea, este autoare de metodici de predare a desenului şi a două volume intitulate „Elemente de limbaj ale artei plastice”. AGERPRES