Profesorii vrânceni care doresc să se titularizeze în acest an în baza articolului 253 din Legea educaţiei naţionale au început să îşi depună dosarele la Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Vrancea, deşi articolul în cauză a fost declarat neconstituţional de Curtea Constituţională a României (CCR), iar Ministerul Educaţiei Naţionale  nu a luat până în prezent o decizie în acest sens, au precizat reprezentanţii instituţiei.

„Un număr de 68 de profesori încearcă să se titularizeze în baza articolului 253 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011. Până la această oră nu am primit nimic oficial de la MEN şi nu am niciun motiv să nu le primesc dosarele. La primele ore ale dimineţii deja unii profesori au venit să-şi depună dosarele”, a declarat inspectorul Mihail Fâsan din cadrul IŞJ Vrancea.

Potrivit articolului 235 din Legea educaţiei naţionale, „cadrele didactice calificate, care au obţinut nota/media de cel puţin 7 la un concurs naţional unic de titularizare în învăţământul preuniversitar în ultimii 6 ani şi care sunt angajate cu contract individual de muncă pe perioadă determinată, pot fi repartizate, în şedinţă publică organizată de inspectoratul şcolar, pe perioadă nedeterminată în unităţile de învăţâmânt în care sunt angajate, dacă postul didactic/catedra este vacant(ă) şi are viabilitate”.

Articolul în cauză a fost contestat la CCR şi declarat neconstituţional prin Decizia nr. 528 din 17 iulie 2018. „O asemenea reglementare instituie, în realitate, o modalitate de dobândire a calităţii de titular în învăţământul preuniversitar contrară principiilor pe care legea le instituie pentru titularizare, precum şi regimului juridic pe care legea îl circumscrie noţiunii de ‘titular’ în învăţâmânt. Astfel, în contradicţie cu dispoziţiile art.16 alin. (1) din Constituţie, se creează o discriminare în ceea ce priveşte ocuparea posturilor în învăţământul preuniversitar, în sensul că, pentru o anumită categorie de persoane (…) aceasta se realizează doar pe baza certificării viabilităţii postului şi acordului consiliului de administraţie al unităţii de învăţâmânt respective”, se arată în decizia CCR.

Reprezentanţii IŞJ Vrancea aşteaptă decizia oficială a MEN şi spun că, dacă acesta va fi nefavorabilă, cei care depun dosare pentru titularizare „vor trebui să înţeleagă”. „Curtea Constituţională vine să spună că un articol este neconstituţional după aproape opt ani de zile, timp în care profesorii s-au titularizat astfel. O lege se poate schimba printr-o altă lege. Noi ceea ce primim pe canal oficial, asta vor face. Cei care depun dosar vor trebui să înţeleagă. Dacă decizia ministerului va fi nefavorabilă, ei pot să participe la examenul de titularizare din vară şi să obţină o notă pentru care să aibă prioritate pe postul respectiv”, a precizat inspectorul Mihail Fâsan.

Potrivit reprezentanţilor Sindicatului Liber din Învăţământ (SLI) Vrancea, normele în vigoare privind mobilitatea personalului didactic ar trebui să rămână valabile şi pentru acest an, mai ales că etapa de mobilitate a început deja. „Cred că se va respecta deocamdată metodologia de mişcare a personalului didactic cu etapele sale. Ministerul ar trebui să dea o ordonanţă de guvern prin care acest articol să rămână în vigoare şi în acest an. Colegii depun deja dosarele. Şi aceşti colegi au susţinut examenul de titularizare, au obţinut note peste 7, chiar de mai multe ori. Unii au luat chiar şi note de 9 şi 10, dar la momentul respectiv nu a existat post pentru ei. Sunt foarte multe posturi cu viabilitate de 4 ani, pe care directorii, din diverse motive, nu le dau pentru titularizare”, a precizat liderul SLI Vrancea, Constantin Ionescu.

Candidaţii au la dispoziţie trei zile, începând de marţi, pentru a-şi depune dosarele, iar în cazul în care vor exista restricţii privind titularizarea acestora în această etapă de mobilitate a personalului didactic, reprezentanţii sindicali spun că vor da în judecată MEN.

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat că cel mai probabil în şedinţa de guvern din această săptămână va fi adoptată o ordonanţă de urgenţă care îi priveşte pe profesorii care au luat la concursul de titularizare note mai mari de 7 şi nu s-au angajat în următorii 6 ani de la susţinerea acestui concurs. Ea a adăugat că, anual, circa 2.000 de profesori se titularizau pe acest articol de lege şi că, anul acesta, în jur de 2.000 de profesori nu ar mai putea beneficia de această prevedere. „Încercăm să găsim o formulă care să schimbe durata contractului pe durată determinată într-un contract pe durata viabilităţii postului”, a afirmat ministrul Educaţiei. Andronescu a menţionat că CCR a decis să declare acest articol neconstituţional pentru că „nu a fost cineva” care să-l explice suficient. AGERPRES