univ_dunarea_galati.jpgCateva zeci de specialisti din Grecia, Serbia, Olanda, Anglia, SUA si Romania au participat, la finele saptamanii, la Galati, la workshop-ul international “Inter-relatiile mediu-nutritie-sanatate in cadrul politicilor Uniunii Europene”.

Potrivit purtatorului de cuvant al Universitatii “Dunarea de Jos” Galati, Luiza Serbanescu, workshop-ul a fost organizat sub egida Asociatiei Balcanice de Mediu cu sediul la Salonic, Grecia, si a Academiei Romane de Stiinte Agricole si Silvice, in cooperare cu Institutul de Bioresurse Alimentare Bucuresti si Facultatea de Biotehnologie de la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Bucuresti, rolul de gazda revenind Facultatii de Stiinta si Ingineria Alimentelor din cadrul Universitatii “Dunarea de Jos”.

In cadrul evenimentului au fost prezentate echipamente nepoluante sau utilizate in depoluare, echipamente utilizate in obtinerea alcoolului carburant, cresterea valorii nutritive a painii prin adaugare de spirulina si motivatia utilizarii vinurilor medicinale de catre pacientii cu sindrom metabolic X.

Specialisti din institutii de prestigiu din Grecia, Serbia, Olanda, Anglia, SUA si Romania au prezentat lucrari despre prezenta elementelor radioactive Cs-137 si K-40 in sol si transferul lor catre plante, materiale biodegradabile pentru ambalaje, raportul actual dintre recoltele modificate genetic si pesticide, deficiente nutritionale la persoanele in varsta, strategiile UE si legislatia cu privire la mediu, sanatate, alimente si nutritie, aspecte patologice nutritionale depistate la populatia din judetul Galati si acvacultura ecologica – tehnologie alternativa pentru reducerea poluarii mediului acvatic.

In cadrul workshop-ului a fost realizata transferarea oficiala a Centrului BENA de Siguranta Alimentelor de la Academia de Stiinte Agricole si Silvice din Bucuresti la Facultatea de Stiinta si Ingineria Alimentelor din Galati.