umf_iasi_medvise.jpgFenomentul migrației medicilor români a luat amploare în ultimii ani. Din 2007 până în 2014 a plecat un număr de 16.500 de medici. În Uniunea Europeană, deficitul de medici este de peste 150.000 de medici.

„Posibilitatea de a pleca în străinătate unde pot munci în condiții adecvate și pot câștiga mult mai mulți bani atrage ca un magnet studenții spre facultățile de medicină în ultimii ani. Știu acești tineri cu adevărat ce presupune să profesezi într-un sistem de sănătate foarte diferit? Ce au descoperit cei care au plecat? De ce s-au întors unii dintre medicii tineri și valoroși? S-ar întoarce și alții dacă lucrurile s-ar schimba în sistemul de sănătate românesc? La aceste întrebări ne-am propus să răspundem în cadrul workshop-urilor MedVISE de astăzi, 10 ianuarie 2015”, a declarat prof. Dr. Doina Azoicăi, managerul proiectului „Consiliere profesională în specializările medicale pentru o carieră de succes – MedVISE”.

Printre invitații workshop-urilor s-au numărat dr. Gabriela Badea și-a începutcariera medicală în 2007, în Marea Britanie, imediat după susținerea examenului de licență. A parcurs toate etapele trainingului în Marea Britanie, iar în aprilie 2015 va termina rezidențiatul pe specializarea General Practitioner. Din 2008 și până în noiembrie 2014 a fost unul dintre directorii Societății Medicale Române din Marea Britanie, participând activ la dezvoltarea societății și la organizarea de evenimente sociale și profesionale.

Dr. Badea enumeră printre avantajele pe care le are în Marea Britanie stabilitatea financiară, dezvoltarea profesională și personală, posibilitatea de a lucra într-un sistem medical bine stabilit și care oferă multe oportunități, sistemul de training, există reguli stabilite în legătură cu actul medical și conduita profesională, medicii formatori urmăresc îndeaproape evoluția rezidenților și sunt implicați în dezvoltarea lor profesională, nu există noțiunea de „șpagă, relații, pile”.

La capitolul dezavantaje, dr. Badea enumeră faptul că anumite specialități sunt foarte competitive, este dificil de intrat în programul de rezidențiat, mulți medici care vin din străinătate încep să lucreze pe poziții denumite neoficial „service provision”, diferențele culturale care se reflectă asupra actului medical: există foarte multe aspecte legate de comunicare, cum trebuie să se adreseze un medic unui pacient, cum să ceară consimțământul pentru a efectua o anumită procedură, cum să explice pacientului în termeni cât mai ușor de înțeles de ce face un anumit lucru. De multe ori, meseria de doctor implică și rezolvarea problemelor sociale ale pacientului. Resursele financiare dictează necesitatea unui tratament / trimitere la specialist, iar asigurarea de malpraxis este destul de scumpă (medic de familie cu normă întreagă – 8000 £ pe an)

Dr. Irina Constantinescu este unul dintre medicii care au decis să se întoarcă, după finalizarea doctoratului în Elveția. În prezent, este medic specialist Neurologie la Spitalul de Urgente „N.Oblu” și asistent universitar la UMF „Gr.T. Popa” Iași. Ao bținut titlul de Doctor în Neuroștiințe la Universitatea din Geneva, Elveția cu o lucrare cu titlul „Influenţa stărilor de somn – veghe asupra memoriei umane şi fenomenele de plasticitate subiacente: studii electroencefalografice şi utilizarea modelului parasomniei”. A obținut premiul pentru cea mai bună teză de doctorat a Facultății de Medicină, Universitatea din Geneva în iunie 2012. Între 2010 și 2013 a făcut stagii în cadrul rezidențiatului în Neurologie la SpitalulUniversitar din Geneva. În 2010 a obținut un grant pentru formare în Medicina Somnului, în cadrul proiectului „Marie Curie”, Training in Sleep Research Sleep Medicine al Societății de Cercetare a Somnului, desfășurat la Universitatea Bolgna, Italia, Spitalul Universitar din Montpellier, Franta și Kloster Secon, Germania.

Dr. Constantinescu consideră că experiența în alte țări ne face să ne dăm seama că nu există frontiere, iar asimilarea ține de propria noastră atitudine, adăugând că s-a întors la Iași din dorința de a face lucruri aici.

Prof. dr. Radu Iliescu, prorectorul UMF Iași, a povestit studenților experiența sa ca cercetător care a lucrat mai mulți ani în Germania și SUA. Dr. Iliescu a povestit studenților că dacă vrei să faci performanță în cercetare, trebuie să mergi în SUA, însă drumul nu e totdeauna ușor. La prima încercare, a trimis 120 de scrisori de intenție și a primit 3 răspunsuri, toate negative.

Conf. dr. Liviu Oprea a vorbit despre experiența sa în SUA și Australia, despre oportunitățile pe care le poți găsi dacă știi foarte bine ce vrei să faci.

Al doilea workshop a avutcatemă „Farma, oportunități în carieră?”.Invitați precum farm. Anișoara Nistor, manager promovare Antibiotice Iași, le-a descris studenților pașii unei cariere în industria farmaceutică. Proiectul Consiliere profesională în specializările medicale pentru o carieră de succes este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, axa prioritară 2 „Corelarea învăţării pe tot parcursul vieţii cu piaţa muncii”, domeniul major de intervenţie 2.1 „Tranziţia de la şcoală la viaţa activă”.