studenti_amfiteatru.jpgUn nou clasament al universităților la nivel global, realizat cu fonduri europene în valoare de 2 milioane de euro, a fost lansat marți, a anunțat comisarul european pentru educație, cultură, multilingvism și tineret, Androulla Vassiliou. Noua clasificare „U-Multirank” evaluează performanța a peste 850 de instituții de învățământ superior din întreaga lume, între acestea fiind 10 universități din România.

Contrar clasamentelor tradiționale internaționale, evaluările „U-Multirank” se bazează pe cinci domenii-cheie: performanța în cercetare, calitatea procesului de învățământ (predare-învățare), orientare internațională, succes în transferul de cunoștințe (parteneriate cu mediul de afaceri și start-up-uri) și implicarea regională. Totodată, noul clasament ia în considerare și opiniile a 60 000 de studenți de la universitățile participante.

În acest fel, evaluarea se face în funcție de performanța de ansamblu, evitându-se clasamentele simpliste, care pot duce la „comparații înșelătoare între instituțiile de diferite tipuri sau care maschează diferențe semnificative de calitate între cursurile de la aceeași universitate”.

Potrivit comisarului european, noul clasament scoate în evidență multe instituții cu performanțe, printre acestea fiind peste 300 de universități care nu au apărut în clasamentele mondiale până în prezent. Din cele 850 de universități cuprinse în clasament, 62% sunt din Europa, 17% din America de Nord, 14% din Asia și 7% din Oceania, America Latină și Africa.

Instituțiile de învățământ superior din România, cuprinse în acest clasament, sunt: Universitatea Babeș-Bolyay din Cluj-Napoca, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, Academia Navală „Mircea cel Bătrân”, Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Academia de Studii Economice București, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, Universitatea București, Universitatea Petroșani, Universitatea de Vest Timișoara.

„Suntem mândri de educația noastră de clasă mondială. (…) Apreciez foarte mult acest nou clasament, pentru că ne oferă o imagine mult mai bună a performanțelor universităților și colegiilor, nu numai în cercetare, dar, de asemenea, în procesul de predare și învățare, în transferul de cunoștințe, în internaționalizarea și în angajament regional. Acestea sunt cele cinci dimensiuni pe le-am inclus în acest clasament. (…) Universitățile nu sunt măsurate într-un clasament la 1 la 100, dar am marcat o gamă largă de domenii diferite, folosind 30 de indicatori diferiți”, a subliniat Androulla Vassiliou. Următorul set de rezultate „U-Multirank” va fi publicat în 2015. AGERPRES