antal_cornel.jpgRectorul Universităţii Oradea, Cornel Antal a declarat, miercuri, că 44 de doctoranzi ai universităţii au fost exmatriculaţi în urma deciziei Senatului Universităţii Oradea care a analizat situaţia tuturor celor peste 700 de doctoranzi.

Rectorul Antal a precizat, în conferinţă de presă, că Senatul a aprobat în şedinţa de luni, 20 decembrie, exmatricularea celor 44 de doctoranzi, înscrişi la diferite domenii de doctorat organizate la Universitatea din Oradea, din cauza faptului că majoritatea dintre aceştia au ieşit din perioada de program, adică au depăşit perioada de şcolarizare permisă pentru finalizarea şi susţinerea tezei de doctorat sau pentru că nu şi-au susţinut examenele sau referatele.

‘Nu avem prevedere legală să le aprobăm prelungirea, după ce şi-au epuizat toate posibilităţile de continuare a doctoratului. Astfel încât cei care nu se încadrează în prevederile regulamentului, au fost exmatriculaţi’, a menţionat rectorul. Numărul celor care erau iniţial propuşi pentru exmatriculare a fost mai mare, dar conducerea Universităţii a încercat să găsească soluţii de rezolvare pentru problema financiară a multor doctoranzi, care au avut probleme cu plata taxelor. S-a găsit soluţia de a-i scuti de penalizări, oricum nu foarte mari, şi li s-a aprobat reeşalonarea plăţii taxelor de şcolarizare pentru doctoranzi cu condiţia să solicite ei reţinerea de pe statul de plată.


‘Având în vedere situaţia economică dificilă a tuturor doctoranzilor, am decis să nu exmatriculăm, ci să aprobăm reeşalonarea taxelor de şcolarizare. Din totalul de 756 de doctoranzi, la 10 domenii, din care şase străini, în cele din urmă am fost nevoiţi să exmatriculăm totuşi 44’, a adăugat rectorul. După sistemul Bologna, perioada de doctorat este de trei ani, cu posibilitate de întrerupere doi ani, dar aceasta să fie cuprinsă în perioada de doctorat. Iar taxele de doctorat diferă în funcţie de domeniu, fiind între 2.500 de lei pe an (la biologie sau filologie) şi 5.000 de lei (la medicină). AGERPRES