monacu vasile.jpgConsiliul de Administraţie al Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava a decis marţi ca 49 de unităţi şcolare din judeţ să fie desfiinţate ca urmare a restructurării reţelei şcolare. Adjunctul IŞJ Suceava, Vasile Monacu, a declarat că Ministerul Educaţiei a solicitat inspectoratelor şcolare să restructureze reţeaua şcolară din fiecare judeţ, iar IŞJ Suceava a cerut directorilor de şcoli să facă propuneri de restrângere a unor unităţi, acolo unde este cazul.

Monacu a explicat că desfiinţare nu înseamnă în multe cazuri că nu mai există unitatea, ci faptul că aceasta se transformă din şcoală cu personalitate juridică în structură, fără director, contabil şi secretară, funcţionând doar cu un profesor coordonator.

Adjunctul IŞJ Suceava a spus că reorganizarea reţelei şcolare este necesară în contextul finanţării pe elev, ce va fi introdusă în sistem din anul şcolar 2010-2011 şi al „diminuării numărului de copii de vârstă şcolară”.

El a precizat că vor dispărea doar şcolile cu foarte puţini elevi – între 15 şi 20, numai acolo unde este asigurat transportul elevilor la şcoala de centru. Totodată, Monacu a cerut şcolilor ca, în urma unei analize a costurilor, să facă eventuale propuneri de restrângere de activitate, cu aprobarea Consiliului Local şi al primarului.

Potrivit lui Monacu, prin această restructurare pot să dispară 50 – 60 de catedre, dar „o parte din profesori se vor regăsi în alte catedre”. În ceea ce priveşte personalul auxiliar (contabil, secretar) nu vor dispărea posturi prin această restrângere, deoarece aceste şcoli nu aveau astfel de personal.


Consiliul de Administraţie al ISJ Suceava a hotărât transformarea Şcolii cu clasele I – VIII Bogata – Baia, din unitate cu personalitate juridică în structură arondată Şcolii Baia; desfiinţarea a 32 de şcoli cu clasele I – IV, având efective scăzute sau care au funcţionat în program simultan, în condiţiile organizării transportului elevilor cu microbuze şcolare la unităţile şcolare cu personalitate juridică din comună; desfiinţarea a 12 grădiniţe, în aceleaşi condiţii de asigurare a transportului preşcolarilor afectaţi către unităţile cele mai apropiate; desfiinţarea a două unităţi cu clasele I – VIII: Şcoala cu clasele I – VIII nr.4 Fălticeni, cu arondarea elevilor la Şcoala cu clasele I – VIII nr.6 Fălticeni şi Şcoala cu clasele I – VIII nr.1 Câmpulung Moldovenesc, cu arondarea elevilor la Şcoala cu clasele I – VIII nr.4 Câmpulung Moldovenesc; transformarea a două unităţi din şcoli cu clasele I – VIII în şcoli cu clasele I – IV (Şcoala cu clasele I – VIII Cotu Băii – Fântâna Mare, Şcoala cu clasele I – VIII Costâna – Todireşti). Elevii de gimnaziu ai acestor unităţi vor urma cursurile la Fântâna Mare şi, respectiv, la Todireşti. AGERPRES