In 1994, in data de 5 octombrie, UNESCO a inaugurat prima Zi Mondiala a Educatorilor pentru a aniversa semnarea, in anul 1966, a Recomandarii facute de UNESCO si Organizatia Internationala a Muncii privind conditiile de munca ale personalului didactic.
UNESCO a creat aceasta zi pentru a atrage atentia anumitor guverne asupra conditiilor grele de munca in care cadrele didactice isi desfasoara activitatea si asupra salariilor mici ale acestora. Asadar, in intreaga lume, aceasta zi este consacrata personalului didactic, celor care fac educatia – educatori, invatatori, profesori, denumirea ei fiind World Teachers’ Day in engleza sau Journee Mondiale des Enseignants, in franceza.

Liceul cu Program Sportiv „Iolanda Balas Soter” Buzau a reusit sa marcheze acest eveniment, prin organizarea unui SEMINAR INTERNATIONAL – Ziua Mondiala a Educatiei. Seminarul a adunat dascali din cinci tari: Romania, Germania, Turcia, Polonia si Portugalia.

Programul activitatilor a inceput prin cuvantul de deschidere al prof. Lacramioara Ilie, director al Liceului cu Program Sportiv Iolanda Balas Soter Buzau, care a urat bun venit invitatilor straini si romani, amintind totodata ca ziua de 5 Octombrie – Ziua Mondiala a Educatiei – este ziua in care oamenii de pretutindeni primesc indemnul de a spune MULTUMESC unui profesor, unui om care le-a marcat destinul in asa fel incat gandul la el sa le trezeasca sentimente de recunostinta.

Dupa cuvantarea directoarei Lacramioara Ilie a urmat ca fiecare profesor din tarile amintite sa prezinte Sistemul Educational din tara sa. Astfel, au luat cuvantul profesori de la urmatoarele institutii:

– Inspectoratul Scolar Judetean Buzau, Romania;

– Liceul cu Program Sportiv „Iolanda Balas Soter” Buzau, Romania;

– Ederseeschule Herzhausen, Germania;

– Orhangazi Ilkogretim Okulu, Istanbul, Turcia;

– Publiczne Gimnazjum Nr 43 im. Karla Dedeciusa w Lodz, Polonia;

– Agrupamento de Escolas Dr. Correia Mateus Leiria, Portugalia.

Alte teme prezente in cadrul lucrarilor inscrise la seminar au fost:

– Rolul Cabinetului de Asistenta Psihopedagogica in scoala si in societate (The role Of the Psychological Assistance Cabinet in school and community ), profesor psihopedagog Buzatu Florenta Manuela, Liceul cu Program Sportiv „Iolanda Balas Soter” Buzau, Romania;

– Educatia extrascolara / Nonformala (Extracurricular / Non-Formal Education), profesor Ispas Stefana, Liceul cu Program Sportiv „Iolanda Balas Soter” Buzau, Romania;

– De ce ai nevoie pentru a fi un mare profesor in Romania?(What takes to be a great teacher in Romania?) profesor Neacsu Cristina, Liceul cu Program Sportiv „Iolanda Balas Soter” Buzau, Romania.

De interes deosebit din partea participantilor s-a bucurat programul artistic
prezentat de elevii liceului gazda si de partenerii din Proiectul „Active life a chanse for all”. In incheierea seminarului, conducerea liceului a multumit participantilor si a inmanat diplome de participare.