Pe 15 noiembrie 2018, în cadrul Liceului Teoretic “Alexandru Marghiloman” din Buzău, aproximativ 70 de elevi au participat la cea de-a 18-a întâlnire a programului național de informare, educație și prevenție Sănătos în Clasă, Sănătos Acasă.

Elevii prezenți la întâlnire au avut ocazia să discute deschis cu  reprezentantele Alphega despre efectele nedorite ale fumatului asupra sănătății și asupra bugetului, dar și despre datele statistice și motivele care încadrează România în topurile fumătorilor pe categorii de sex și de vârstă. Pe lângă informații concrete, prezentarea a fost însoțită și de exemple din viața personală, care au stârnit și mai tare curiozitatea celor prezenți. Implicarea elevilor s-a realizat prin prezentări în fața colegilor, precum “Fumatul și riscurile lui” sau “Tinerețe fără fumat și viață fără cancer pulmonar”.

Elevii Liceului Teoretic “Alexandru Marghiloman” din Buzău au primit din partea comunității de farmacii Alphega pliante informative despre riscurile la care se supun fumătorii, dar și despre prevenția cancerului mamar în rândul tinerelor.

Programul ”Sănătos în Clasă. Sănătos Acasă” a fost lansat în anul 2016.  În cadrul acestui program, elevi din Craiova, Brașov, Timișoara, Galați, Constanța, Baia Mare, Iași, Suceava, Rădăuți, Arad, Focșani, București, Buzău și Satu Mare au participat la întâlniri interactive în colegiile lor și au dezbătut teme importante pentru un stil de viață sănătos, precum efectele consumului de tutun sau contracepția și bolile cu transmitere sexuală.

Vă mulțumim pentru oportunitatea desfășurării activității de astăzi, “Stil de viață sănătos”, în cadrul liceului nostru. Subiectul a fost de mare interes în rândul elevilor noștri, drept urmare au participat 70 de elevi din clasele IX -XII, iar dintre aceștia 12 au susținut prezentări orale, Power Point sau sub formă de colaje. Chiar dacă doar una dintre doamnele profesoare de biologie ale școlii noastre a fost prezentă, ambele au coordonat anterior elevii. Acestea au fost Stoian Mirela și Danea Sanda. Elevii și profesorii prezenți s-au arătat dornici să afle cât mai multe lucruri utile în lupta anti-fumat, mai ales că în public se aflau fumători care și-au recunoscut viciul și au constatat că trebuie să ia măsuri pentru stoparea dependenței pentru întoarcerea în timp util la un corp sănătos, înainte ca tutunul să provoace daune ireparabile. Totul a decurs foarte bine, prezentarea doamnei farmacist a fost extrem de interesantă, iar prezentările elevilor au respectat tema și timpul alocat. Activitatea de astăzi a fost o reușită, lucru pentru care vă mulțumim, pentru disponibilitate și surprizele pregătite cu grijă și vă mai așteptăm pe la noi și cu dezbaterea altei teme de interes pentru tineri”, a declarat Laura POPA, Profesor Coordonator, Liceul Teoretic “Alexandru Marghiloman” Buzău.

Programul se desfășoară cu sprijinul Farmexpert și Alphega Farmacie, în colaborare cu instituții de învățământ și din domeniul sănătății. A înregistrat deja peste 15 întâlniri, organizate în 14 orașe, la care au participat peste 1500 de elevi și au fost implicați peste 30 de profesori coordonatori.