Statul și mediul privat ar trebui să sprijine mai mult cercetarea și inovarea, susțin mai mulți profesori de renume

Profesori de renume din România consideră că ar trebui ca acei cercetători care au vocație să aibă o anumită siguranță a continuității proiectelor, dar și a locurilor de muncă, motiv pentru care atât statul, cât și mediul privat ar trebui să sprijine mai mult inovarea și cercetarea.

“Cercetarea nu o începi anul ăsta, anul viitor îți zici ‘am tras linia și am terminat’. De multe ori rezultatele se văd după 5-6 ani. Dacă primești o finanțare pe doi ani și după aceea vine cineva și zice că nu e interesantă, deși tu ai făcut 30% din cercetare, iar pentru restul ai mai avea nevoie de 2-3 ani, dar nimeni nu te mai plătește. Și atunci ce faci? Te apuci de altceva. Aceste discontinuități care se pot crea te perturbă. De multe ori rezultatele din cercetare înseamnă să te scufunzi într-o apă adâncă, unde nu știi până unde trebuie să cobori, însă atunci când ieși la suprafață îți dai seama că ai obținut rezultatele”, a declarat prof.dr.ing. Ștefan Preitl, de la Universitatea Politehnică Timișoara.

În opinia sa, ceea ce le lipsește reprezentanților universităților din România este faptul că, de multe ori, trebuie o doză de curaj pentru “a sări într-o apă mai adâncă decât cea la care am ajunge pe fundul bazinului”, el afirmând în acest sens că “riscurile sunt uneori mari” și “vin din faptul că nu ești sigur că proiectele de cercetare pot fi finanțate pe termen lung”.

“Cine te ajută, firmele private, guvernul, nu știu. Incertitudinea este mare. Nu pot să spun că în colectivele foarte bune nu poți obține un contract, dar întotdeauna el este legat de doi sau trei ani după care iar te lupți, iarăși un an faci pregătirea”, a mai spus declarat Ștefan Preitl.

Totodată, acesta a mai susținut că numărul de cercetători din România este extrem de mic și din cauza atracției Occidentului.  “Cerința de cercetare, de regulă este stopată din anumite motive. Am avut absolvenți foarte buni pe care nu am reușit să îi înscriem în lista Alumni. Erau excelenți, dar au plecat în străinătate și acolo și-au găsit locul, au găsit firme unde cercetarea este la cel mai înalt vârf. Nu vreau să dau nume, dar am avut colegi de colectiv care au plecat să își dea doctoratul în Suedia, au făcut carieră acolo, s-au dus în SUA, au făcut carieră. Îmi pun problema retorică, dacă rămâneau aici ce făceau? Cu siguranță perfomanță, dar probabil că nu la același nivel. Avem foarte mulți absolvenți care lucrează la firme în Germania, Austria, în Europa, care s-au afirmat după ce au fost luați de la firme din România și duși acolo”, a mai precizat Ștefan Preitl.

Pe de altă parte, prof.univ.dr. Dan Cristea, de la Facultatea de Informatică a Universității “Alexandru Ioan Cuza” din Iași, și membru corespondent al Academiei Române, apreciază că statul ar trebui să facă investiții pentru a încuraja tinerii spre studiu și cercetare. “Primul eșalon ar trebui să rămână în universitate sau în cercetare. Primul eșalon se duce în străinătate acum. Al doilea eșalon rămâne în firme. (…) Sunt anumite zone ale industriei și cercetării care trebuiesc susținute de stat”, a declarat Dan Cristea.

În opinia profesorului emerit Ioan Pop de la Universitatea “Babeș Bolyai”, prea puțini sunt cei care vor să continue studiile făcând doctoratul, întrucât nu pot să “prindă loc să predea în învățământul superior”.

“După ce termină doctoratul greu ajung în învățământ. Atunci pierd efectiv 4 — 5 ani. Am colaborat mult timp cu o universitate din Anglia, unde studenții nu veneau la doctorat fiindcă spuneau că pierd timp. Exact așa se întâmplă la noi. În acest an am avut un absolvent de master care nu a vrut să se înscrie la doctorat. S-a dus în industria IT. A spus că în patru ani, cât ar face doctoratul, pierde mai mult”, a declarat Ioan Pop de la Facultatea de Matematică a Universității “Babeș Bolyai”.

Cei trei profesori cercetători s-au aflat la Iași pentru a lua parte la Scopus Awards Romania 2017, eveniment organizat de liderul mondial în furnizarea de soluții de informare care îmbunătățesc performanțele cercetătorilor în domeniul lor de activitate. AGERPRES