Miercuri, 29 martie 2023, a avut loc la în Aula Universităţii „Vasile Alecsandri” din Bacău workshop-ul intitulat „Pădurea de lângă noi”, eveniment ce se încadrează în Luna Plantării Arborilor şi care continuă, pentru al cincilea an, seria colaborării dintre Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău, prin Facultatea de Inginerie – Departamentul de Ingineria Mediului şi Inginerie Mecanică, Facultatea de Ştiinţe – Departamentul de Biologie, Ecologie şi Protecţia Mediului, Facultatea de Litere, Asociaţia Liga Studenţească şi Direcţia Silvică Bacău.

La activitate au participat ing. Adrian Titianu – responsabil compartiment Vânătoare la Direcția Silvică Bacău și Alexandru Szabo, responsabil compartiment Regenerări – Pepiniere la Direcția Silvică Bacău, care au dialogat cu studenții universității și elevi de la Colegiul Național Pedagogic „Ștefan cel Mare” din Bacău.

Problemele discutate au fost diverse și au acoperit aspecte referitoare la: asigurarea continuității pădurii prin regenerarea pe cale naturală și artificială cu specii corespunzătoare tipului natural fundamental de pădure; combaterea tăierilor ilegale; activitatea de prevenire și combatere a pășunatului ilegal și a incendiilor; monitorizarea stării fito-sanitare a pădurii și combaterea dăunătorilor; activitatea de vânătoare – organizare, asigurare hrană, evaluare efective de vânat și asigurarea serviciilor de pază și alte servicii pentru proprietarii de pădure.

Ca în fiecare an, în perioada 15 martie -15 aprilie, autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură organizează „LUNA PLANTĂRII ARBORILOR”. Printre activitățile incluse în acest proiect se numără: conștientizarea cetățenilor și proprietarilor privați despre rolul pădurii în viitor și informarea asupra obligațiilor ce le revin în calitate de deținători de păduri; antrenarea elevilor, studenților, tinerilor în acțiuni de plantat puieți, de înfrumusețare a spațiilor verzi din incinta comunelor, orașelor și a unităților de învățământ. Astfel, fiecare ocol silvic desfășoară parteneriate cu unități de învățământ din raza de activitate pentru realizarea acestor acțiuni, precum și mediatizarea prin expuneri video și concursuri școlare a importanței pădurilor si a ecosistemelor forestiere. În fiecare an, Asociația Liga studențească din cadrul Universității „ Vasile Alecsandri” din Bacău, în colaborare cu Direcția Silvică Bacău, organizează o campanie de plantare de arbori.