Admiterea la ciclul de licenţă în învăţământul universitar se va organiza după susţinerea examenului naţional de Bacalaureat, iar admiterea la masterat sau doctorat se va organiza la susţinerea examenului de licenţă sau dizertaţie, a declarat ministrul Educaţiei şi Cercetării, Monica Anisie, într-o conferinţă de presă.

„În ceea ce priveşte învăţământul universitar, activităţile se vor desfăşura în mediul online, cu excepţia celor care necesită laborator sau proiect. Activităţile care impun interacţiunea faţă în faţă vor fi recuperate modular, intensiv, după încetarea stării de urgenţă. Admiterea la ciclul de licenţă în învăţământul universitar se va organiza după susţinerea examenului naţional de Bacalaureat, iar admiterea la masterat sau doctorat se va organiza la susţinerea examenului de licenţă sau dizertaţie. Vreau să mai precizez încă o dată că toate aceste măsuri pe care le-am luat de comun acord cu partenerii educaţionali pot suferi modificări în funcţie de hotărârile pe care le va lua Comitetul Naţional pentru situaţii speciale de urgenţă”, a spus ministrul.

Secretarul de stat pentru învăţământ superior din cadrul MEC Gigel Paraschiv a spus că în universităţile româneşti activitatea se desfăşoară în online, universităţile dispun de infrastructura necesară pentru a derula aceste activităţi, iar cadrele didactice au abilităţile necesare pentru a merge mai departe cu procesul educaţional în învăţământul superior.

Potrivit secretarului de stat, în această perioadă examenele se pot derula în online, acolo unde este posibil.  Referindu-se la susţinerea tezelor de doctorat, secretarul de stat a spus că au fost trimise note care dau posibilitatea universităţilor ca tezele sa fie susţinute online cu acces public şi cu înregistrarea şi arhivarea lor la nivelul fiecărei universităţi.

Paraschiv a spus că, în ceea ce priveşte admiterea, nu a fost necesară modificarea cadrului legal prin ordin de ministru, deoarece metodologia cadru prevede posibilitatea de preînscriere/înscriere a tinerilor care doresc să urmeze cursuri universitare în online. AGERPRES