Colegiul Naţional „Emanuil Gojdu” din Oradea va sărbători, în 5 octombrie, împlinirea celor 100 de ani de la înfiinţare, moment în care va avea loc dezvelirea statuii reabilitate a lui Emanuil Gojdu în parcul 1 Decembrie, din apropierea şcolii.

Conducerea colegiului împreună cu Primăria Oradea organizează, în perioada 29 septembrie – 5 octombrie, o serie de evenimente pentru aniversarea celor 100 de ani de la inaugurarea solemnă a primului său an şcolar, pe 5 octombrie.

Înfiinţat în anul 1919, în cadrul României întregite, alături de mai multe licee româneşti în Transilvania, fostul Liceu „Emanuil Gojdu” a ajuns în prezent colegiu naţional, cu peste 1.100 de elevi, 70 de profesori şi aproximativ 20.700 de absolvenţi de liceu de-a lungul timpului.

Actul de înfiinţare a liceului datează din 15 iunie 1919. La 1 august 1919 încep prenotările elevilor, în 2 octombrie are loc primul consiliu profesoral, iar în 5 octombrie 1919 are loc inaugurarea solemnă a anului şcolar.

„Pentru administraţia locală este o onoare să participe la aceste evenimente menite să aniverseze cei 100 de ani de existenţă a acestei şcoli de prestigiu. Pentru a marca cum se cuvine acest moment aniversar, vom dezveli statuia reabilitată a lui Emanuil Gojdu pe noul amplasament din Parcul 1 Decembrie, la intrarea dinspre colegiu. Dezvelirea statuii va avea loc sâmbătă, 5 octombrie, la ora 12, ocazie cu care îi invit pe orădenii să participe alături de noi la acest moment festiv”, a spus primarul Ilie Bolojan.

Activităţile organizate cu ocazia sărbătoririi centenarului Colegiului Naţional „Emanuil Gojdu” sunt variate, incluzând atât programe destinate elevilor actuali, cât şi celor care şi-au terminat studiile în băncile acestei şcoli.

„În majoritatea programelor organizate am încercat să implicăm atât foşti gojdişti, ei arătându-se foarte bucuroşi şi entuziasmaţi să aibă posibilitatea de a se implica, cât şi elevii actuali. Parte din cei contactaţi, absolvenţi ai colegiului, vor participa atât în calitate de invitaţi la evenimente, cât şi în calitate de organizatori ai programelor”, a menţionat directorul colegiului, Florin Nicoară. AGERPRES