Un program de cursuri şi campanii de informare pe tema siguranţei rutiere pentru aproximativ 500.000 de elevi a fost lansat oficial de Asociaţia pentru Educaţie, Dezvoltare şi Implicarea Tineretului (EDIT).

Preşedintele EDIT, Liviu Zorilă, a precizat că printre obiective se numără susţinerea de cursuri de educaţie rutieră şi prim ajutor pentru 100.000 de elevi şi derularea de campanii de informare pentru minim 400.000 de elevi. De asemenea, el a afirmat că vor avea loc cursuri de formare privind educaţia rutieră şi primul ajutor pentru cel puţin 3.000 de cadre didactice din toată ţara, pentru a se asigura sustenabilitatea pe termen lung a proiectului.

„Programul naţional de educaţie pentru siguranţă ‘România în siguranţă’ are scopul de a continua să dezvolte proiectele pe care le-am implementat cu succes până acum – ‘Ora de educaţie rutieră’, pe de o parte, şi ‘Leapşa pentru viaţă’, pe de altă parte, dar ne propunem în acelaşi timp să dezvoltăm noi proiecte, noi campanii de informare, noi exemple de bune practici şi politici publice care să vină în sprijinul îmbunătăţirii şi dezvoltării sistemului de educaţie extracurriculară”, a adăugat Liviu Zorilă.

Coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, Laszlo Borbely, a spus că România este pe primul loc în Europa la numărul de accidente rutiere în Europa. El a precizat că anul trecut s-au înregistrat 85 de decese la un milion de locuitori, în condiţiile în care a fost pandemie şi luni de-a rândul au fost şoselele goale şi că în 2019 România a avut 96 de decese la un milion de locuitori, dublul mediei UE.

Laszlo Borbely a menţionat că la capitolul infrastructură România are multe de recuperat şi că este „îngrijorător” cât de mulţi sunt tinerii care fac accidente rutiere după ce au consumat alcool.

George Grigore, director în cadrul Direcţiei Rutiere din cadrul IGPR, a declarat că România a înregistrat în perioada 2010-2020 o reducere cu 31% a numărului persoanelor decedate în accidente rutiere, de la 2.377 la 1.646. „Tot în această perioadă, numărul accidentelor grave a scăzut cu 32%, iar al persoanelor rănite grav cu 35,6%. În anul 2020 s-au înregistrat în medie 26 de decese la 100 de accidente rutiere grave, pondere în creştere faţă de 2019”, a afirmat George Grigore.

El a menţionat că a crescut numărul deţinătorilor de permis de conducere de la 6,4 milioane în 2010 la 8 milioane în 2020. Mai mult de o treime dintre tinerii până în 21 de ani au permis de conducere, a precizat George Grigore.

Secretarul de stat în Ministerul Educaţiei Naţionale Sorin Ion a spus că în foarte multe inspectorate şcolare există aprobate la nivel de judeţ programe de educaţie rutieră, dar ceea ce lipseşte învăţământului românesc şi va trebui reglat cât de curând este includerea noţiunilor de educaţie rutieră în trunchiul comun al disciplinelor. AGERPRES