cuibus_valentin.jpgAproximativ 95% din unităţile şcolare din judeţul Cluj sunt pregătite pentru începerea noului an de învăţământ, în prezent fiind în desfăşurare lucrări curente de igienizare.

„Vor exista şi şcoli fără autorizaţie de funcţionare, din cauza lipsei apei potabile şi a apei curente. În pentru 69 de şcoli urmează să se asigure apa curentă, în anul şcolar 2012-2013, pe baza unor instalaţii proprii, realizate de Compania de Apă Someş şi finanţate de Consiliul Judeţean”, a declarat, vineri, inspectorul şcolar general al judeţului Cluj, Valentin Cuibus.

Pentru deschiderea noului anul şcolar banii au fost puţini şi nu s-au putut face lucrări de anvergură. Sunt însă şi lucrări deosebit de importante, precum cea de la Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu” din Dej, în valoare de 4 milioane de euro, cu finanţare europeană, ce includ modernizări şi extinderea corpului principal de clădire cu 15 săli de clasă, cinci laboratoare, două cabinete de limbi străine, bibliotecă, punct sanitar şi o sală de sport.

„La nivelul municipiului Cluj-Napoca lucrurile sunt puţin mai complicate, vom discuta cu Primăria. Trebuie rezolvată problema grădiniţelor. În cartierul Mărăşti, mare parte din grădiniţe sunt în apartamente de la parterul unor blocuri, adică fără condiţii optime pentru copii. Aceeaşi situaţie este pe strada Câmpului din cartierul Mănăştur”, a spus şeful inspectorului şcolar.
Inspectoratul analizează, în prezent, şi posibilitatea ca trei şcoli din mediul rural să fie redeschise, pentru că numărul elevilor care trebuie să fie transportaţi la unitatea de învăţământ din centrul de comună este foarte mare. Valentin Cuibus spune însă că nu este convins de eficienţa învăţământului simultan din mediul rural, având în vedere că o învăţătoare poate aloca maximum zece minute pe oră uneia din cele patru clase, şi astfel nivelul de pregătire scade de cel puţin patru ori.

„Mergem pe varianta achiziţionării de microbuze şi de autocare de 40 de locuri pentru transportul copiilor la şcoala din centrul de comună. Dorim să asigurăm transportul optim al elevilor într-o singură serie, în autocare de 40 de locuri”, a spus inspectorul Valentin Cuibus.
El a amintit că într-o discuţie cu ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, care a avut loc după prima fază a derulării examenelor din acest an, inspectoratul a propus câteva modificări legislative pe care ministerul le va avea în vedere în scopul asigurării calităţii educaţiei.

„Este vorba, în primul rând, de examenul de admitere în clasa a VIII-a, un examen real, pentru că intrarea cu media 2 (doi) în clasa a IX-a, cum se întâmplă acum, are consecinţele ştiute. Elevul termină liceul cu media 5(cinci), cu un uşor progres, dar cu totul insuficient pentru a susţine, cu reuşită, examenul de bacalaureat. Am propus şi un bacalaureat diferenţiat, pentru că nu toţi tinerii trebuie să meargă la facultate, unii doresc să urmeze o meserie. Este cu totul utilă reînfiinţarea şcolilor profesionale, avem mare nevoie de oameni care să ştie bine o meserie”, a subliniat şeful inspectoratului şcolar.

Valentin Cuibus susţine că este necesar şi un alt sistem de evaluare a cunoştinţelor elevilor, cu verificări neanunţate la română şi la matematică, în special la clasele a VIII-a şi a XII-a, iar inspectoratul va organiza, la nivel de judeţ, teste la aceste clase. Cuibus doreşte, totodată, ca primarii să se implice mult mai serios în stabilizarea forţei de muncă în şcoli, să le asigure locuinţe de serviciu cadrelor didactice şi, dacă este cazul, să le concesioneze terenuri pentru construcţia unei case, „altfel, în sate, nu va fi forţă de muncă specializată şi se va face eterna navetă, cu toate dezavantajele ei”.

După 1 septembrie, Valentin Cuibus va organiza două runde de discuţii pe tema educaţiei, prima cu primarii din judeţ, iar la cea de-a doua cu toţi deputaţii şi senatorii de Cluj, indiferent de culoarea politică, „pentru a vedea cum pot ei să ajute judeţul Cluj, cu investiţii şi lucrări curente în infrastructura şcolară”.

Municipalitatea a încheiat lucrările de reparaţii în 22 de şcoli, grădiniţe şi creşe, în valoare de 1,2 milioane de lei. Printre uniţăţile de învăţământ care sunt gata să îi primească în bune condiţii pe cei mici şi pe elevii clujeni se numără „Dumbrava Minunată”, „Floare de Iris”, „Trenuleţul Veseliei”, „Căsuţa Poveţtilor”, „Lizuca”, „Parfum de Tei” şi „Albinuţa”, şcolile „Iuliu Haţieganu”, „Octavian Goga”, „Emil Isac” şi „Constantin Brâncuşi”, Colegiul Economic „Iulian Pop”, Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” şi Liceul de Arte Plastice „Romulus Ladea”. Lucrările au constat în reparaţii la instalaţiile sanitare, de încălzire şi electrice, zugrăvit, refacerea acoperişului, a uşilor şi a pardoselilor, sau în termoizolaţii. AGERPRES