Liderii coaliţiei guvernamentale au decis să amâne discuţiile privind proiectul de lege referitor la educaţia sanitară în şcoli până în toamnă, a declarat preşedintele UDMR, Kelemen Hunor.

„Nu a fost discutat acest subiect. Am amânat până în toamnă, atunci vom discuta acest subiect. (…) Nu, nu se dă vot. Se amână până în septembrie. (…) Aşa a fost decizia în coaliţie, să amânăm până în septembrie. (…) Decizia se va lua în septembrie”, a spus Kelemen Hunor, la finalul şedinţei coaliţiei, care a avut loc la Palatul Parlamentului.

Actul normativ pentru modificarea şi completarea Legii 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului asupra căruia preşedintele Klaus Iohannis a cerut reexaminarea se află la Senat, în calitate de prim for sesizat.

Potrivit legii adoptate anul trecut, în şcoli se vor derula, cu acordul scris al părinţilor sau al reprezentanţilor legali ai copiilor, programe de educaţie pentru viaţă, inclusiv de educaţie sanitară pentru prevenirea contractării bolilor cu transmitere sexuală şi a gravidităţii minorelor.

Conform unui amendament al mai multor parlamentari PSD şi PNL, actul normativ prevede „derularea sistematică în unităţile şcolare, cu acordul scris al părinţilor sau al reprezentanţilor legali ai copiilor, de programe de educaţie pentru viaţă, inclusiv educaţie sanitară, în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală şi a gravidităţii minorelor”.

Şeful statului a atras atenţia în cererea de reexaminare că în legea transmisă la promulgare este înlocuită noţiunea de „educaţie sexuală” cu cea de „educaţie sanitară” şi este introdusă obligativitatea obţinerii acordului scris al părinţilor sau reprezentanţilor legali ai copiilor pentru derularea în unităţile şcolare a programelor de educaţie sanitară, ceea ce a generat numeroase critici atât din partea experţilor din domeniul educaţiei, cât şi a organizaţiilor neguvernamentale, îndeosebi a celor reprezentative ale tinerilor şi elevilor. AGERPRES