Profesoara de limba română Mirela Gabriela Tanc, din Oradea, finalistă în TOP 50 Global Teacher Prize, îşi împărtăşeşte din experienţă organizând şi susţinând un curs pentru toate cadrele didactice din România numit „Noul Normal”, ce va demara la începutul lunii octombrie.

M-aţi întrebat ce fac pentru profesorii din ţară. Sunt alături de ei, sunt una dintre ei, ştiu că România are foarte mulţi educatori asemeni mie, inventivi, originali. Pe unii i-am cunoscut, pe alţii urmează să o fac. Eu mă consider doar exponenta lor şi îi reprezint cu cinste în lume. Mi-am făcut o misiune din a restabili reputaţia/prestigiul meseriei de dascăl. Cum? Aducând dascălii români în secolul XXI, prin cursul ‘Noul Normal’ şi prin campania naţională #EducaţieAltfel, pentru că #ProfesoriiContează. Mi-ar plăcea să ajung la toţi educatorii din România. La evenimentele pe care le organizez sau la cursul meu le aduc profesorilor români cele mai noi informaţii, inovaţii şi tendinţe din educaţia globală„, a declarat, joi, pentru AGERPRES, Mirela Tanc.

Potrivit profesoarei, cursul ei este unul atipic. Înainte de a participa, profesorii completează un chestionar din care află problemele cu care aceştia se confruntă, urmând să fie abordate şi rezolvate în sesiunile de formare.

„Îi învăţ pe profesori la cursul meu că singurele limitări sunt în mintea lor, îi învăţ să găsească resurse educaţionale în locuri nebănuite, să-şi creeze materiale didactice originale, îi învăţ să aibă grijă de starea lor de bine, să se bucure de ceea ce fac în şcoală ca să nu simtă oboseala. Îi învăţ să îşi cunoască elevii şi să folosească ceea ce află despre ei în predare, să îi pregătească pentru viitor, nu pentru trecut, să îi reîntoarcă la adevăratele valori”, a spus ea.

Mirela Tanc le prezintă strategii clare prin care să verifice regulat dacă fac bine ceea ce fac şi cum să se reinventeze în funcţie de feedback-ul/ feed-forward-ul primit, cum să predea lecţiile pe placul elevilor, cum să găsească sau să creeze oportunităţi de învăţare pentru ei, cum să identifice problemele la care să găsească soluţii originale care să răspundă nevoilor societăţii de azi şi care să rezolve probleme locale sau naţionale.

Profesoara orădeană, multiplu premiată pe plan internaţional, cu un palmares impresionant, a mai precizat că îi sprijină pe toţi profesorii care se implică în activităţile ei să vadă măreţia în cei din jurul lor, să se ajute între ei şi să se simtă apreciaţi, să se concentreze pe soluţii, nu pe a găsi vinovaţi.

Anul trecut, în pandemie, Mirela Tanc a mentorat online peste o mie de cadre didactice din România – educatori, învăţători, profesori, inspectori, metodişti – în prima ediţie a cursului ei, desfăşurat în serii a câte 20-25 de persoane. A organizat chiar şi o tabără pentru profesori orădeni, cu 15 participanţi, prezenţi fizic, pe teme actuale din educaţie. Pentru activităţile sale din anul pandemic 2020 a primit premiul World Book of Records STAR 2020.

Cursul „Noul normal” se adresează deopotrivă profesorilor cu experienţă, dar şi celor la început de drum.

În anul şcolar ce urmează, cursul va începe pe 2 octombrie şi cuprinde patru întâlniri a câte două ore, după care se va continua legătura cu toţi cursanţii pe grupurile create de Mirela Tanc în mediul online.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a felicitat-o recent pe Mirela Tanc, care activează la Şcoala Gimnazială „Oltea Doamna” din Oradea, pentru performanţele obţinute în activitatea de predare, care i-au adus poziţia de finalistă în TOP 50 Global Teacher Prize organizat în parteneriat cu UNESCO.

Suntem încântaţi că un profesor român a reuşit un astfel de rezultat, combinând excepţional componenta academică cu cea emoţională şi cu spiritul civic. Doamna Tanc dovedeşte că este un campion al schimbării şi al implicării în educaţie, inspirând elevii şi comunităţile de educatori. Ne onorează recunoaşterea internaţională a metodelor sale de predare, Mirela Tanc fiind selectată din peste 8.000 de nominalizări şi aplicaţii din 121 de ţări. Doamna profesoară este un model pentru toate cadrele didactice prin implicare, devotament şi prin capacitatea sa de a face şcoala un spaţiu atractiv, apropiat de nevoile elevilor pe care îşi doreşte să îi pregătească pentru viaţă. Doamna profesoară ţinteşte să îi sprijine pe elevii săi în formarea lor ca adulţi responsabili, creativi, capabili să găsească soluţii şi să schimbe în bine societatea„, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Educaţiei a mai felicitat-o pentru modul în care este alături de profesorii români şi îi sprijină să predea pe placul elevilor lor, pentru că le împărtăşeşte acestora metodele moderne de predare în cadrul Conferinţelor şi atelierelor CRED, Merito, SuperTeach.

O felicităm pentru conexiunile globale create, pentru profesionalism! Recunoaşterea internaţională a eforturilor depuse de doamna Mirela Tanc arată că profesorii români sunt resurse extraordinare care pot inspira elevii şi colegii să se autodepăşească. Este o cinste, o mândrie pentru întregul învăţământ românesc faptul că un profesor de limba şi literatura română este considerat unul dintre cei mai buni 50 de profesori din lume! Astfel de competiţii ajută la recâştigarea respectului profesorului şi recunoaşterea rolului său formator în societate. O susţinem pe doamna profesoară Mirela Tanc şi îi dorim succes mai departe în competiţia Global Teacher Prize 2021„, a declarat ministrul. AGERPRES