Preşedintele Sindicatului Democratic Învăţământ Arad, prof. Dănuţ Ieneşescu, a declarat, vineri, că ”presiunile” care se fac asupra directorilor unităţilor şcolare pentru a ”schimba salarizarea personalului didactic, prin neaplicarea hotărârilor judecătoreşti existente”, au generat o serie de tensiuni în învăţământul arădean.

Potrivit acestuia, de o jumătate de an, învăţământul din judeţ se confruntă cu acţiuni de ”intimidare” a angajatorilor, de ”impuneri abuzive” exercitate fie prin note adresate conducerilor unităţilor şcolare, fie prin discuţii particulare cu fiecare director în parte, în ciuda faptului că, ”în conformitate cu prevederile articolului 129 din Constituţia României, o hotărâre judecătorească irevocabilă nu poate fi desfiinţată decât prin exercitarea căilor de atac prevăzute de lege”, iar până la desfiinţare, efectele ei sunt obligatorii.

”În ultima Notificare transmisă de ISJ Arad către toate şcolile din judeţ, se fac recomandări de ‘respectare şi aplicare a legii’, indicându-se doar acele prevederi care sunt în detrimentul salariaţilor, fără a se lua în considerare drepturile salariale obţinute prin sentinţe, în aceeaşi notă, directorii fiind ameninţaţi că vor fi sancţionaţi disciplinar dacă nu se conformează”, susţine prof. Dănuţ Ieneşescu. De asemenea, potrivit lui Ieneşescu, conducerea ISJ invocă faptul că la această oră, salarizarea celor care lucrează în învăţământul arădean este în ”neregulă”, deoarece nu se aplică o ordonanţă care oricum nu poate anula hotărârile judecătoreşti.

”Dacă Legea 330/2009 este de impus oricum, chiar dacă este atât de contestată din cauza articolelor ei contradictorii, Legea 221/2008 privind majorarea salarială a celor din educaţie, deşi este perfect legală, este în continuare neaplicată”, a precizat prof. Dănuţ Ieneşescu. Acesta spune că SDÎ Arad a intentat nenumărate procese în instanţă încă din anul 2003, tocmai pentru respectarea şi aplicarea legilor. ”Ne întrebăm, în mod firesc, pe cine reprezintă conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean şi interesele cui le reprezintă, pentru că pe cele ale salariaţilor din învăţământul arădean se vede bine că nu. Subliniem faptul că Sindicatul Democratic Învăţământ Arad a urmărit în permanenţă respectarea şi aplicarea corectă a legilor în numele membrilor de sindicat pe care îi reprezintă”, a mai spus prof. Dănuţ Ieneşescu. AGERPRES