Peste 300 de expozanţi, care propun circa 900 de evenimente editoriale şi profesionale, vor participa la cea de-a 25-a ediţie a Târgului Internaţional Gaudeamus Carte de Învăţătură, care se va desfăşura, în perioada 14 – 18 noiembrie, în Pavilionul Central Romexpo, tema centrală fiind ”România Centenar”.

La Gaudeamus vor fi prezente edituri româneşti cu tradiţie, instituţii de învăţământ, difuzori de carte şi publicaţii, producători şi distribuitori de jocuri educaţionale, asociaţii profesionale şi organizaţii active în domeniile cultură şi educaţie.

Potrivit preşedintelui – director general al SRR, Georgică Severin, evenimentul se desfăşoară în acest an sub înaltul patronaj al Guvernului, într-un context aniversar greu de egalat: Centenarul Marii Uniri şi al Primului Război Mondial, 90 de ani de la prima transmisiune a Radio România, unul dintre cele mai vechi posturi de radio din Europa, şi 25 de ediţii ale Târgului Gaudeamus – momente care vor fi marcate printr-o serie întreagă de evenimente şi proiecte speciale.

Deschiderea oficială a ediţiei, care îl are ca preşedinte de onoare pe şeful Academiei Române, acad. Ioan – Aurel Pop, va avea loc miercuri, 14 noiembrie, de la ora 12,00.

Tema centrală a ediţiei este ”România Centenar” şi va fi ilustrată prin intermediul unui stand reprezentativ, care va găzdui o colecţie de circa 600 de volume dedicate acestui moment istoric, şi circa 50 de evenimente (lansări şi prezentări de carte, dezbateri, proiecţii de film, lecturi publice). Standul ”România Centenar”, organizat de Primăria Municipiului Bucureşti prin Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) şi Muzeul Municipiului Bucureşti, va oferi publicului Gaudeamus un prilej de a se întâlni şi dialoga cu câţiva dintre cei mai apreciaţi scriitori, critici literari şi istorici români ai momentului.

Directorul general al Muzeului Naţional al Literaturii Române, Ioan Cristescu, a precizat, într-o conferinţă de presă, că standul care va fi organizat la Gaudeamus este cel cu care România s-a prezentat anul acesta la târgurile internaţionale de la Leipzig şi la Frankfurt, realizate de arhitectul Attila Kim.

La rândul său, şeful SRR, Georgică Severin, a menţionat o serie de evenimente care vor avea loc la Gaudeamus: Concursul Naţional de Lectură „Mircea Nedelciu”; proiectul „Cărţile se întorc acasă”; invitaţi de nota 10: Olimpicii României; Carte şi multimedia; ”Bursa Educaţia”, ajunsă la ediţia 21; Salonul Naţional de Inventică; expoziţiile „Gaudeamus 25” şi „Ia românească; „Pagini din istoria radioului – Radio România 90”, „ExpoCaligrafia 2018”.

Premiile Gaudeamus 2018 vor fi decernate pe 18 noiembrie, la ora 14,00, tombola târgului, derulată într-o formulă inedită – câte o extragere la fiecare 90 de minute – pe baza biletelor şi a abonamentelor de intrare, va avea în acest an câteva zeci de premii extrem de atractive, iar Ziarul târgului va fi realizat de către o echipă redacţională de la publicaţia Caţavencii.

Programul de vizitare a târgului este zilnic, între orele 10,00 şi 20,00.

Accesul publicului în incinta târgului se va face pe baza biletelor (în valoare de 5 lei) şi a abonamentelor de intrare (în valoare de 10 lei, valabile pentru toată perioada), care vor constitui totodată şi suportul pentru Tombola Gaudeamus. Ca şi la ediţiile precedente însă, numeroase categorii de public vor beneficia de acces gratuit în incintă: preşcolarii, elevii, studenţii, cadrele didactice, alţi profesionişti din domeniile editorial – educaţional, jurnaliştii, pensionarii, persoanele cu dizabilităţi şi însoţitorii acestora, grupurile organizate.

Târgul Internaţional Gaudeamus este principala componentă a Programului Lectura, proiect de anvergură naţională iniţiat de Radio România în 1994, cu scopul de a susţine cultura naţională prin evenimente expoziţionale dedicate cărţii şi educaţiei. Potrivit Radio România, palmaresul acestor 24 de ani puşi în slujba cărţii numără 109 târguri organizate în întreaga ţară (inclusiv ediţia curentă), peste 2.900.000 de vizitatori şi circa 12.600 de manifestări organizate în acest cadru. AGERPRES