Universitatea "Vasile Alecsandri" din Bacău - Conferinţa Internaţională  Forme discursive. Memorie și identitateÎn perioada 15-16 aprilie 2021, Facultatea de Litere a Universităţii „Vasile Alecsandri” din Bacău a organizat Conferinţa „Forme discursive. Memorie și identitate”, care a reunit manifestările ştiinţifice organizate de grupurile de cercetare din cadrul Centrului de cercetare INTERSTUD (ESPACES DE LA FICTION, LOGOS, CULTURAL SPACES, GASIE) şi CETAL.

La conferinţă au participat peste 70 de  profesori şi cercetători de la universităţi, centre şi institute de cercetare din Franţa, Italia, Spania, Belgia, Algeria, Croația, Muntenegru, Turcia, Kârghâstan, Republica Moldova și România.

„Conferinţa a fost organizată în colaborare cu Universitatea din Lorena, Centrul de cercetare pentru medieri, Universitatea Bordeaux 3, Universitatea Pasquale Paoli din Corsica (Franța), Universitatea din Messina (Italia), HELMO/ESAS, (Belgia), Universitatea Atatürk, Erzurum (Turcia), Universitatea kârghâzo-turcă din Manas (Kârgâzstan), Universitatea de Stat din Moldova, Agenția Universitară Francofonă și Asociația pentru Dezvoltarea Francofoniei, Bacău  (România). Mulțumim tuturor colaboratorilor noștri care au făcut posibilă organizarea acestei ediții și care prin dialogul constructiv au contribuit la reconfigurarea identității din perspective multiple”, a declarat Conf.univ.dr. Brîndușa-Mariana AMĂLĂNCEI, Decanul Facultății de Litere. Cele două prezentări în plen susținute de Prof.univ.dr. Luminița ROȘCA de la Universitatea din București și Conf.univ.dr. Pierre MORELLI de la Universitate Lorraine, Franța au introdus participanții în problematica construcției simbolice a realității regăsite în memorii și jurnale, cât și în ceea ce privește consolidarea identității prin raportare la teritoriul de apartenență.

Pentru a cerceta diferitele modalități de structurare și construire a identităților conferinţa a fost concepută pe 6 secţiuni: Patrimoniu și patrimonializare; Minorități în mass-media: mize, realități și perspective; Forme noi de expresie în discursul literar și non-literar; Discursul memorialistic și literatura subiectivă; Ficțiune și memorie colectivă; Construcții identitare și forme de comunicare.

Conferința a avut loc online pe platforma Microsoft Teams a Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău.