Senatorul USR PLUS Ştefan Pălărie a anunţat depunerea unei iniţiative legislative privind stabilirea unui număr minim de zile de şcoală, astfel încât învăţământul din România să se alinieze la media europeană de 180 de zile.

„Ultimii zece ani au însemnat o scădere constantă a numărului de zile de şcoală pentru copiii  noştri. Anul şcolar 2020-2021 este unul dintre cei mai scurţi ani şcolari. Acesta are doar 33 de săptămâni de şcoală, respectiv 162 de zile. Mai mult, România este în top 3 ţări cu cele mai puţine zile de şcoală din Europa, însă, paradoxal, ţara noastră se află în topul ţărilor europene la numărul de disciplinelor de studiu. Sistemul de învăţământ preuniversitar trebuie să treacă prin reforme consistente care vizează managementul şcolar, calitatea programelor şcolare, a resurselor umane şi a infrastructurii şcolare, însă nu putem neglija faptul că timpul petrecut de copii în spaţiul şcolar este din ce în ce mai puţin, iar această perioadă a accentuat decalajele între copiii din diverse categorii sociale”, a scris senatorul, pe Facebook.

Potrivit acestuia, pe termen mediu şi lung, menţinerea unui număr minim de zile de şcoală poate să reprezinte modalitatea prin care pot fi estompate decalajele accentuate de situaţia epidemiologică.

Iniţiativa legislativă prevede stabilirea unui număr minim de zile de şcoală prin raportare la nivelul de studiu din învăţământul preuniversitar, precum şi suplimentarea numărului de zile de şcoală pentru fiecare nivel de învăţământ faţă de numărul minim de zile stabilit prin prezenta modificare legislativă la dispoziţia consiliului de administraţie al şcolilor sau la decizia inspectoratelor şcolare.

Astfel, s-ar oferi posibilitatea elevilor din şcolile cu rezultate slabe sau elevilor din mediile dezavantajate de a reduce decalajele, de a recupera prin ore de consolidare, a explicat senatorul USR PLUS.

El a adăugat că, respectând limitele legale, unităţile şcolare sau inspectoratele şcolare vor putea lua măsuri de a creşte limitativ numărul de ore, în virtutea principiului descentralizării şi subsidiarităţii.

„Doresc să accentuez faptul că elevii care în anul şcolar 2020-2021 sunt şcolarizaţi în nivelul primar vor recupera până la finalizarea studiilor liceale în medie între 45% şi 65% (în raport cu clasa în care sunt în prezent) din materia pierdută pe parcursul acestui an şcolar doar prin stabilirea acestui minimum de zile de şcoală pentru elevii din România”, a precizat senatorul.

El a arătat că iniţiativa a fost elaborată după consultări cu organizaţii ale elevilor, părinţilor şi profesorilor. Ştefan Pălărie a informat, totodată, că iniţiativa face parte dintr-un pachet mai larg de modificări legislative pregătite pentru a reforma sistemul de învăţământ şi care cuprinde propuneri care vizează descentralizarea, profesionalizarea şi depolitizarea sistemului. AGERPRES