Remus Pricopie (SNSPA): România nu stă foarte bine la indicatorul număr de cercetători raportat la populaţie

România are puţini cercetători în raport cu populaţia, a subliniat rectorul SNSPA, Remus Pricopie, cu prilejul unui eveniment de promovare a cercetării româneşti în domeniul integrării europene şi al relaţiilor internaţionale, parte a celei de-a patra ediţii a seriei “Noaptea cercetătorilor europeni 2018”, celebrată în acelaşi timp în 21 de state membre ale UE.

“Este important pentru noi, ca universitate, să arătăm sau să încercăm să îi convingem pe tinerii studenţi că pot îmbrăţişa o carieră românească şi europeană de cercetător. În România, în acest moment, dar şi la nivel european, sunt destul de multe oportunităţi şi scheme de finanţare, ceea ce, spre deosebire de acum zece sau douăzeci de ani, evident că reprezintă un avantaj extraordinar pentru cei care doresc, după terminarea studiilor, să rămână în zona cercetării. Din păcate, România nu stă foarte bine la indicatorul număr de cercetători raportat la populaţie, are una dintre cele mai mici cifre ca raport şi cred că este obligaţia şi datoria fiecărei universităţi, pe domeniile de competenţă ale fiecăreia, să promoveze cariera de cercetător”, a afirmat Pricopie.

Rectorul a spus că participarea SNSPA la evenimentul “Noaptea cercetătorilor europeni” este iniţiativa Departamentului de Relaţii Internaţionale şi Afaceri Europene, care a dorit să asocieze deschiderea anului universitar la acest departament cu importantul eveniment european. “Cred că pentru SNSPA, care se plasează printre universităţile din România cu cea mai mare vizibilitate din punct de vedere ştiinţific pe domeniul nostru de competenţă, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice, Comunicare, Administraţie, Management, asocierea dintre cele două momente este absolut firească”, a arătat el.

Referindu-se la programele de tip Erasmus Plus, Pricopie a explicat că există multe acorduri semnate de reprezentanţii instituţiei de învăţământ superior iar studenţii au posibilitatea să aplice şi să obţină o bursă de studiu pentru un semestru în străinătate.

“De fapt, când am fost ministru, în 2012-2014, s-a discutat la nivelul Comisiei Europene extinderea Programului clasic Erasmus în ceea ce numim astăzi Erasmus Plus, adică, în afara mobilităţii din interiorul ţărilor UE, s-a creat posibilitatea să ai mobilităţi şi în afara spaţiului comunitar, respectiv cu America de Nord – SUA, Canada, cu America Centrală şi America de Sud, respectiv cu Asia. Astăzi, studenţii noştri de la SNSPA au posibilitatea să urmeze un semestru în Chile, Argentina, Brazilia, Mexic, am semnat şi cu Statele Unite de curând mobilităţi Erasmus şi avem de asemenea şi în China. În universitatea noastră, pe parcursul unui an universitar, primim studenţi din aceste ţări”, a adăugat Pricopie. AGERPRES