Junior Achievement oferă gratuit resurse educaţionale pentru profesori şi tineri care pot fi folosite în sistemul hibrid.

„De 27 de ani în România, Junior Achievement oferă gratuit programe şi proiecte de educaţie antreprenorială, educaţie financiară şi orientare profesională, prin parteneriatul cu Ministerul Educaţiei şi Cercetării şi comunitatea de afaceri. În acest an, deschidem proiectele noastre spre a fi implementate în sistem hibrid, de orice cadru didactic, gratuit, indiferent de disciplina predată, şi le oferim tuturor un pachet de traininguri gratuite specifice disciplinelor cărora li se adresează programele JA, dar şi utilizării soluţiilor de predare şi conţinuturilor educaţionale în sistem hibrid recomandate de minister”, se arată într-un comunicat transmis joi AGERPRES.

Potrivit sursei citate, programele şi proiectele oferite se bucură de recunoaşterea a mii de profesori din lume şi din întreaga ţară şi pot fi implementate gratuit la clasă. În plus, profesorii beneficiază de traininguri pentru utilizarea soluţiilor de predare în sistem hibrid recomandate (Microsoft Teams, Google Classroom, platforme educaţionale), dar şi de acces la platforma LMS JA Inspire cu materiale didactice şi resurse.

„Curricula JA, permanent îmbunătăţită, cuprinde în acest an şi mai multe resurse interactive adaptate educaţiei în sistem hibrid. Toţi profesorii pot utiliza resursele din programele Junior Achievement, având în vedere faptul că acestea formează competenţe transversale. Astfel, programele educaţie antreprenorială, educaţie economică, educaţie financiară, educaţie pentru orientare profesională, educaţie pentru sănătate, educaţie şi pentru dezvoltarea abilităţilor de viaţă) şi, implicit, resursele acestora sunt dezvoltate conform nevoilor tinerilor şi adaptate fiecărui nivel de învăţământ, de la clasa 0 până la clasa a XII-a şi chiar universitate, în cazul programului de antreprenoriat. Toate programele includ metode şi tehnici moderne de învăţare learning doing project based, în sistem blended learning/hybrid learning, şi se derulează cu ajutorul unor mijloace tehnologice moderne. Manualele şi materialele sunt aprobate de Ministerul Educaţiei”, precizează sursa citată.

Totodată, toate programele includ un kit complet, cu manuale pentru elevi, ghiduri pentru profesori, teste, formulare de evaluare, fişe pentru activităţi, certificate pentru profesori şi elevi, acces la platforma Learning Management System JA Inspire, traininguri şi consultanţă pentru profesori, inclusiv pentru predarea în sistem hibrid a materiilor obişnuite, dar şi acces la ore metodice pentru o mai bună planificare a acestor lecţii.

Junior Achievement oferă şi o mare flexibilitate privind modul de implementare a acestor programe. Prin implementarea programelor ca activităţi extracurriculare, cerc, şcoală după şcoală ş.a. sau a proiectelor din Săptămâna Şcoala Altfel, profesorii şi tinerii au acces la acestea în format electronic şi hibrid learning. Programele JA sunt disponibile şi pentru orele de Curriculum la Decizia Şcolii. Programele şi proiectele Junior Achievement oferă acces la competiţii şi evenimente naţionale şi internaţionale, prin care elevii şi profesorii pot beneficia de premii şi burse, iar şcolile de finanţare. În ultimii ani, sute de elevi şi profesori au fost beneficiari şi zeci de instituţii de învăţământ câştigătoare au reuşit să-şi doteze şi să-şi modernizeze laboratoarele cu fondurile obţinute, dar şi să efectueze o serie de lucrări pentru îmbunătăţirea bazelor didactice ale şcolilor”, se mai arată în comunicat.

Pentru înscrierea la programele Junior Achievement profesorii interesaţi trebuie doar să consulte broşura educaţională, disponibilă la https://jar.ro/brosura, să îşi deschidă un cont de profesor pe platforma https://jaromania.org/hub, iar apoi, din cont, să încheie, cu aprobarea şcolii, un acord pentru implementarea programelor. Odată semnat acest acord, programele devin disponibile imediat în contul de profesor, iar manualele tipărite ajung la clasă în câteva zile. AGERPRES