Universitatea din Bucureşti a anunţat marţi lansarea unui Open Lab („laborator deschis”) menit să consacre şi să accelereze colaborarea dintre comunitatea academică a instituţiei de învăţământ superior şi părţile interesate ale societăţii româneşti pentru dezvoltarea comunităţilor locale, regionale sau naţionale.

„Gândit ca un spaţiu de colaborare şi de îmbinare a cercetării şi a educaţiei cu implicarea civică, Open Lab-ul UB-CIVIS a fost inaugurat în cadrul unui eveniment online care a avut loc luni, cu participarea profesorului Marian Preda, rectorul Universităţii din Bucureşti, şi a prorectorilor Sorin Costreie şi Magdalena Iordache Platis, precum şi a lui Jose Luis Bau, de la Universitatea Autonomă din Madrid, coordonatorul demersurilor pentru crearea de Open Lab-uri la nivelul CIVIS”, se arată într-un comunicat al UB.

Totodată, reprezentanţii Universităţii din Bucureşti au anunţat deschiderea în perioada imediat următoare a unei competiţii pentru proiecte pe cinci domenii esenţiale: Transformare digitală şi tehnologică; Oraşe, teritorii, mobilităţi; Sănătate; Societate, cultură, patrimoniu; Climă, mediu, energie.

„În urma competiţiei, la care pot participa reprezentanţi ai instituţiilor private, publice şi nonguvernamentale, în parteneriat cu Universitatea din Bucureşti, vor fi selectate cele mai viabile proiecte, care, prin implicarea resurselor educaţionale, de cunoaştere şi de cercetare, vor contribui la identificarea de răspunsuri şi soluţii creative şi inovatoare la nevoile şi provocările pe care le întâmpină societatea. Universitatea din Bucureşti alocă, prin intermediul proiectului CIVIS, suma de 10.000 de euro pentru finanţarea acestor proiecte de responsabilitate socială”, precizează UB.

În prezent, Universitatea din Bucureşti face parte, alături de alte şapte universităţi europene, din alianţa europeană CIVIS.

Universitatea Civică Europeană CIVIS este o alianţă academică europeană şi reuneşte opt dintre cele mai importante şi reputate universităţi din Europa: Aix-Marseille Universite, National and Kapodistrian University of Athens, Universitatea din Bucureşti, Universite Libre de Bruxelles, Universidad Autonoma de Madrid, Sapienza Universita di Roma, Stockholm University şi Eberhard Karls Universitat Tubingen. CIVIS aduce laolaltă o comunitate cu peste 384.000 studenţi şi 55.000 de angajaţi, dintre care 30.000 sunt cadre didactice şi cercetători. AGERPRES