anosr proteste.jpgAproximativ 200 de studenţi, membri ai Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România, vor protesta miercuri seară în Piaţa Unirii din Timişoara faţă de finanţarea „necorespunzătoare” a educaţiei, a declarat vicepreşedintele organizaţiei, Brînduşa Lungu.
Printre nemulţumirile studenţilor se numără creşterea taxelor de studiu şi a taxelor de cămin, bursele sociale care „sunt de două sau chiar de trei ori mai mici decât prevede legea”.

„Valoarea cheltuielilor minime de cazare şi masă, estimată de Consiliul Naţional pentru Finanţarea Învăţământului Superior – CNFIS, este de 566 lei. În ciuda acestui fapt, valoarea medie estimată a burselor sociale la nivel naţional este de 214 lei. Jumătate dintre studenţii din România abandonează facultatea! Cele două motive mari care îi determină pe studenţi să renunţe la facultate sunt fie alegerea neinformată/greşită a facultăţii, fie lipsa resurselor financiare pentru a o urma şi finaliza cu succes. De subfinanţare sunt afectaţi toţi studenţii din ţară, situaţia este foarte gravă. Se încalcă de doi ani legea”, a spus Brînduşa Lungu.

Potrivit acesteia, pentru a trage un semnal de alarmă faţă de consecinţele pe care le are alocarea „unui buget prea mic pentru educaţie”, studenţii vor afişa mesaje şi se vor plimba pe străzile oraşului. „Ei amintesc, de asemenea, de asumările făcute la nivel internaţional de România, de prevederea Legii Educaţiei Naţionale prin care se stipulează acordarea unui procent de 6% din PIB şi de promisiunea făcută de partidele politice în acest sens, prin Pactul Naţional pentru Educaţie”, a spus vicepreşedintele ANOSR. AGERPRES