Muzeul Olteniei a demarat “Caravana Muzeală”, proiect de educație culturală non-formală, finanțat de Fundația Orange prin intermediul “Susține un ONG”, program ce încurajează implicarea socială a angajaților Orange.

Derulat în perioada septembrie 2020 – martie 2021, proiectul “Caravana Muzeală” aduce cultura mai aproape de aproximativ 500 de elevi din clasele I- VIII din jud. Dolj, aflați în comune declarate defavorizate din punct de vedere socio-economic, unde rata șomajului depășește cu mult media pe țară, iar părinții sunt plecați la munca în străinătate, majoritatea copiilor fiind în grija bunicilor.

“În urma discuțiilor avute cu managerul instituției, dr. Florin Ridiche, despre proiectele care sunt desfășurate în Muzeul Olteniei și istoricul acestora, mi-am dorit ca aceste inițiative să poată fi disponibile și pentru acei copii care nu pot ajunge la muzeu din diferite cauze, deseori limitările fiind de natură financiară. Prin acest proiect, mulți elevi mai puțin norocoși, vor avea acces la informații de calitate și experiențe de învățare deosebite”, a spus Mihai Nicu Cristian, Coordonator proiect și Pre Pay Sales Representative, Orange România.

Atelierele vor include o serie de activități educative și creative, pe tematici specifice de istorie, etnografie, științele naturii, ecologie / mediu. Totodată, vor fi realizate și kit-uri educative, cu materiale multimedia digitale (documentare), iar la finalul proiectului, în toate școlile implicate, vor fi organizate expoziții cu materialele handmade, realizate de către elevii participanți în cadrul atelierelor practice. Obiectivul este de a remodela percepția școlarilor despre elemente definitorii de cultură și civilizație, despre legătura acestora cu muzeul și obiectele lui, totul în cadrul unei experiențe de învățare interdisciplinară non-formală: şcoala – muzeu.

Primele ateliere creative organizate, “Poezie și caligrafie”, “De vorba cu Bunii și Străbunii” și “Joaca de-a timpul/Pierdut în Tradiții”, au stârnit entuziasmul celor 40 de elevi de la Școala Gimnazială „Eufrosina Popescu” și Școala Gimnazială Gogosu, dar și al celor 11 cadre didactice implicate