Rectorul UVT susține că desfiinţarea UEFISCDI ar trimite sistemul de cercetare românesc într-o zonă de instabilitate

pirtea_marilen.jpgUniversitatea de Vest Timişoara (UVT) critică încercarea de desfiinţare a Unităţii Executive pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI) – organism care sprijină din punct de vedere administrativ proiectele de cercetare, dezvoltare şi inovare finanţate de guvern, prin organizarea competiţiilor, a procesului de evaluare, finanţare şi monitorizare – şi consideră că măsura ridică semne de întrebare.

“UEFISCDI a reuşit, aproape surprinzător, să ofere o anumită coerenţă şi predictibilitatea sistemului. Chiar în condiţiile dificile ale crizei financiare, dar şi ale schimbărilor de guvern şi, în particular, ale schimbărilor de politică educaţională, UEFISCDI a rămas o componentă funcţională, eficientă şi transparentă a sistemului. UEFISCDI are o foarte bună strategie de comunicare, oferind informaţiile esenţiale într-un mod simplu şi modern”, a declarat marţi prof. univ. dr. Marilen Pirtea, rectorul UVT.
El a subliniat că, prin proiectele derulate chiar de către UEFISCDI, adesea în parteneriat cu organizaţii internaţionale, Unitatea Executivă a contribuit esenţial la vizibilitatea şi la recunoaşterea internaţională a sistemului românesc de învăţământ, cercetare şi inovare, modelul UEFISCDI regăsindu-se atât la nivel european, prin instituţii precum European Research Council (ERC), cât şi în majoritatea ţărilor dezvoltate, cum sunt Statele Unite ale Americii, prin National Science Foundation; Franţa, prin Agence Nationale de la Recherche (ANR); Elveţia, prin Swiss National Science Foundation sau Germania, prin Fundaţia Germană pentru Cercetare. “Modelul separării în două instituţii a activităţilor de evaluare şi monitorizare se regăseşte doar în Republica Moldova”, a punctat Pirtea.

Rectorul a remarcat faptul că UEFISCDI gestionează doar 24% din bugetul de cercetare, iar crearea a două sau mai multe instituţii pentru gestionarea unor fonduri reduse este ineficientă. “Desfiinţarea acestei instituţii şi revenirea la situaţia de acum 5 ani ar anula munca făcută cu profesionalism de echipa UEFISCDI şi ar trimite sistemul de cercetare românesc într-o zonă de instabilitate care, în niciun caz, nu poate genera performanţă”, a mai spus Pirtea.

El adaugă că principala problemă a sistemului de cercetare din România este slaba finanţare şi lipsa de predictibilitate, iar dacă la aceste probleme s-ar mai adăuga una de organizare instituţională, efectele negative s-ar vedea pe termen lung şi, din perspectiva unei universităţi, acestea ar afecta semnificativ procesul de formare şi motivare a tinerilor cercetători. “O eventuală dispariţie a UEFISCDI ar însemna şi subminarea funcţionării sistemului de învăţământ şi cercetare, precum şi a reputaţiei României în plan internaţional, având în vedere că, în perioada 2010-2012, UEFISCDI a asigurat Secretariatul Procesului Bologna, iar prin intermediul proiectelor implementate a adus contribuţii valoroase la dezvoltarea de politici publice pentru învăţământul superior, cercetare-dezvoltare şi inovare”, a explicat rectorul UVT. AGERPRES