Numărul posturilor din sistemul de învăţământ preuniversitar de stat va fi mărit cu 3.500 până la un total de 290.050 posturi, potrivit unei Hotărâri de Guvern publicate pe 30 august în Monitorul Oficial. Măsura a fost anunțată anterior de ministrul Educației, în contextul în care clasele vor trebui să aibă mai puţini elevi şi noi grădiniţe îşi vor începe activitatea în această toamnă.

„Numărul total de posturi din învățământul preuniversitar de stat, inclusiv învățământul special, centrele județene de resurse și asistență educațională/Centrul Municipiului București de Resurse și Asistență Educațională, este de 290.050 de posturi”, se arată în Hotărârea de Guvern publicată luni, 30 august în Monitorul Oficial.

Măsura a fost anunțată anterior, de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, la finalul ședinței de Guvern din data de 19 august 2021, în contextul în care clasele vor trebui să aibă mai puţini elevi şi noi grădiniţe îşi vor începe activitatea în această toamnă.

„Toate aceste măsuri necesită un plus de resursă umană, acest plus de resursă umană necesită suplimentarea numărului de posturi, care a fost făcută prin hotărâre de Guvern pentru un cuantum de 3.500 de posturi, care se adaugă la cele 286.550 de posturi existente în acest moment în învăţământul preuniversitar”, a precizat ministrul, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Victoria.

El a explicat că această suplimentare a posturilor este necesară având în vedere că 39 de grădiniţe noi îşi vor deschide porţile, iar legea prevede reducerea numărului de elevi din clase. „Legea 185 prevede reducerea numărului de elevi în clasă pentru învăţământul primar la maximum 22 plus 3, adică 25 de elevi în clasă; pentru învăţământul gimnazial la maximum 26 plus 3, adică 29 de elevi în clasă şi pentru învăţământul liceal, cu excepţia clasei a IX-a, la 30 plus 3, adică 33 de elevi în clasă. Este nevoie de o creştere a numărului cadrelor didactice. Am spus cu excepţia clasei a IX-a pentru că, în plus faţă de reglementările din Legea 185, există acel ordin de ministru din anul 2021 pe care l-am promovat pentru reducerea numărului de elevi în clasă, de la 28 la 26, respectiv 24 în funcţie de filieră”, a menţionat Cîmpeanu.