În cadrul Bibliotecii universitare a fost creat un Birou e-biblioteca pentru a sta la dispoziţia cititorilor care nu vor fi prezenţi în bibliotecă, ci doresc acces mondial la diverse resurse electronice, la diferite categorii de publicaţii: ştiinţifice, educaţionale sau alte surse în format electronic, a anunţat rectorul Universităţii Oradea.
„Specialiştii din cadrul Bibliotecii, numiţi e-bibliotecari, îndrumă cititorii la biblioteci care au rafturile open, deschise, în format electric, la reviste sau librării care au astfel de publicaţii în format electronic, fie că e vorba de o carte sau o lucrare ştiinţifică sau alte tipuri de resurse bibliografice: normative, standarde, brevete, colecţii de artă etc. Deci toată gama de resurse electronice, care există nu numai în România ci şi la nivel mondial, să fie pusă la dispoziţie de către colegii care lucrează în Biroul e-biblioteca”, a precizat rectorul Constantin Bungău.
Rectorul a subliniat că, de fapt, cititorul de publicaţie este şi cel care stă acasă, nu numai cel care merge la raftul din bibliotecă, biroul e-biblioteca venind practic în întâmpinarea celor care studiază/lucrează la domiciliu sau în orice alt loc, cu conexiune internet, din afara Bibliotecii.
„Eu nu ştiu să mai existe în altă universitate un birou e-biblioteca. Sută la sută este inovaţia noastră, nu am luat-o de la nimeni. Chiar eu am stat la baza propunerii către Senat a înfiinţării acestui birou şi s-a aprobat în Senat în luna februarie. Funcţionează de curând. Şi vom crea propriile noastre cărţi, e-book şi cu cele care se publică la editura universitară”, a mai spus Constantin Bungău.
Înfiinţată în anul 1963, ca bibliotecă a fostului Institut Pedagogic, Biblioteca Universităţii din Oradea a dobândit, începând cu anul 1990, un caracter enciclopedic.
Noul sediu al bibliotecii, a cărui inaugurare a avut loc în anul 2010, dispune de o suprafaţă utilă de 7.650 metri pătraţi pe cele 5 niveluri ale clădirii. Acestea au permis organizarea colecţiilor pe domenii şi specializări în cele 5 săli de lectură: 4 pentru carte şi 1 pentru periodice (ziare şi reviste), cu un număr total de 520 de locuri şi cu posibilitatea consultării publicaţiilor în sistem de acces liber la raft.
Fondul de publicaţii al bibliotecii cuprinde peste 35.1000 unităţi bibliografice: cărţi, reviste, teze de doctorat, STAS-uri, brevete, CD-uri, DVD-uri, discuri fonografice, partituri, care se pot regăsi în catalogul informatizat OPAC, fiind introduse prin programul de bibliotecă Liberty5. Sistemul OPAC, de căutare on-line, permite găsirea acestor publicaţii în baza de date a bibliotecii.
Colecţiile Bibliotecii Universităţii din Oradea s-au îmbogăţit prin achiziţii, schimb de publicaţii cu cei peste 60 de parteneri şi prin importante donaţii din partea unor oameni de cultură şi cadre didactice universitare. Aici se află, de exemplu, biblioteca personală de la Paris a scriitorilor Monica Lovinescu şi Virgil Ierunca, aprox. 14.500 de cărţi, reviste şi discuri, donaţiile academicianului Mircea Zaciu (3261 publicaţii) sau ale academicianului Mugur Isărescu, guvernator al BNR. AGERPRES