calculator3.jpgChirurgia robotică este unul dintre domeniile de viitor ale tehnologiei cu impact în lume – în ţara noastră s-au efectuat până în prezent peste 600 de operaţii ce utilizează această tehnologie. Numărul acestora şi capacitatea de a realiza operaţii la distanţă ar putea creşte exponenţial în următorii 5 ani datorită proiectului mâinii bionice, realizat de elevul român Constantin Voiniciuc.

Astfel, utilizarea noilor tehnologii cu impact în medicină, energie sustenabilă sau educaţie digitală devine esenţială pentru avansarea şi inovarea în aceste domenii.

Programul educaţional Tech School, iniţiat de UPC România în 2012, a anunţat cei 4 câştigători ai competitiţiei naţionale de proiecte, ale cărei premii au o valoare totală de 18.000 de euro. Premiile constau în bugete alocate pentru implementarea proiectelor clasate pe primele trei locuri şi o excursie în tabăra organizată de NASA – premiul special acordat unui proiect de astronomie. „Robo Hand”, proiectul mâinii bionice realizat de Constantin Voiniciuc, este marele câştigător al primei ediţii Tech School.

Prin amplificarea forţei şi controlului mâinii robotice, Constantin poate determina transformări la nivelul chirurgiei româneşti, mâna robotică putând fi un prototip utilizat pe scară largă în operaţiile de extremă precizie şi în domeniul telemedicinei în intervenţiile de la distanţă. Bugetul de 7.000 EURO pe care l-a câştigat îl va ajuta pe Constantin Voiniciuc, elev în clasa a XII-a în Botoşani, să dezvolte şi să implementeze o versiune avansată a prototipului la care lucrează deja din timpul competiţiei.

Costin Costea, elev în clasa a X-a în Slobozia, creatorul tricoului de la care îţi poţi încărca telefonul mobil, are, de asemenea, un prototip în lucru. „Modul în care generaţia actuală percepe şi utilizează energia convenţională poate fi transformat definitiv prin dezvoltarea acestui tip de invenţie”, spune Costin. Cu ajutorul celor 5.000 de euro, ghidat de sfaturi din partea mentorilor şi specialiştilor Tech School, el va putea să extindă capabilităţile de utilizare ale tricoului la alte dispozitive mobile şi să optimizeze timpii de încărcare.

„Mi-am dorit să creez o aplicaţie care să determine o tendinţă printre tinerii din România. Prin iGrammar, ei pot să înveţe mult mai uşor şi mai natural regulile limbii române”, spune Florin Gheorghe, elev în clasa a XII-a în Ploieşti, a cărui aplicaţie – iGrammar – realizează automat online analize de sintaxă şi de corectitudine a topicii. El plănuieşte să utilizeze grant-ul de 3.000 de euro pentru a dezvolta o suită de aplicaţii pentru PC-uri şi dispozitive mobile în domeniul gramaticii şi vocabularului, domeniu ce a cunoscut un declin în ultimii ani în România.

Ideea de a creea un observator mobil pentru copiii din localităţi ce nu beneficiază de observatoare astronomice i-a adus lui Miriam Buzgău premiul special Tech School, la categoria astronomie. Miriam a câştigat o participare la tabăra de vară organizată de Kennedy Space Center – centrul educaţional al NASA, premiu care valorează aproximativ 3.000 de euro. Ea va avea astfel oportunitatea să cunoască cele mai noi şi importante tehnologii digitale în domeniul înţelegerii astronomiei pentru generaţiile actuale.

Tech School are la bază o competiţie pe 3 arii ale tehnologiei – programare, robotică şi astronomie. În această competiţie au participat copii de gimnaziu şi liceu care şi-au înscris pe platforma TechSchool.ro ideile despre cum pot schimba viaţa de zi cu zi a oamenilor prin tehnologie. Ei au concurat pentru 4 premii, 3 dintre acestea constând în implementarea propriilor proiecte, premiul special fiind participarea în tabăra de vară pentru elevi organizată de NASA.