Fosta şefă a Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Timiş, Aura Danielescu, a anunţat că a pus bazele Sindicatului Oamenilor Liberi din Educaţie (SOLE), pecare îl conduce.

Ea a precizat că noua structură se adresează personalului didactic „din judeţ şi din ţară, care au tot dreptul să nu se mai încreadă în sindicate, dar şi spre cei care încă cred, aducând nu doar la modul declarativ, ci faptic, ceva nou, altfel”.

Sindicatul funcţionează oficial de câteva zile. „Vom răspunde întrebărilor, ne vom învăţa să ne protejăm unii pe alţii, unii de alţii, vom comunica şi vom încerca să aplanăm orice conflict prin vorbă, dreptate, legislaţie, încercând să unim, nu să dezbinăm, să ne iubim, nu să ne urâm. Va fi un drum lung, dar plin de satisfacţie pentru cei care vor avea curajul să nu se sperie de ce va zice unul sau altul, de ce va spune un şef sau altul, de invocarea faptului că e doar o organizaţie sindicală acum şi nu e parte dintr-o federaţie, nici nu vrem asta la început şi nu o vom face fără să ne consultăm toţi cei care suntem împreună, că nu e semnatar, încă, al Contractului colectiv de muncă unic la nivel de ramură de învăţământ, contract ce ne este opozabil tuturor, şi dacă suntem şi dacă nu suntem membri de sindicat, că e mic şi fără putere”, a declarat Aura Danielescu.

Obiectivele SOLE sunt, între altele, protejarea intereselor celor din ramură în relaţia cu instituţiile ierarhic superioare (ISJ, Ministerul Educaţiei şi Cercetării) sau orice altă instituţie care poate decide pentru interesele celor din învăţământ, folosirea experienţei membrilor de sindicat pentru a oferi suport legislativ şi îndrumare pentru toate categoriile de personal din învăţământ care au nevoie. De asemenea, SOLE le va oferi cadrelor didactice, din sumele aferente cotizaţiei, în funcţie de criterii care vor fi stabilite împreună membri de sindicat, facilităţi de dezvoltare personală, dotări cu mijloace didactice şi obiecte de inventar sau cursuri de formare continuă.

Totodată, SOLE va iniţia proiecte anuale care vor contribui la sprijinul nemijlocit al şcolilor din care fac parte membri sindicatului. „SOLE va fi altceva, va fi aşa cum trebuie să fie un sindicat, nu va da socoteală decât membrilor şi va creşte frumos şi sigur”, a adăugat Danielescu. AGERPRES