Acordul între Guvern şi Federaţiile Sindicale Reprezentative din Învăţământ, prin care Executivul se angajează să ia măsuri de sprijinire a Educaţiei, în concordanţă cu rolul prioritar al acestui domeniu, prevăzut în programul de guvernare, a fost adoptat pe 29 noiembrie, prin memorandum, în şedinţa solemnă de la Alba Iulia.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, Acordul a fost semnat de premierul Viorica Dăncilă şi de liderii federaţiilor sindicale reprezentative din învăţământ: Anton Hadăr, preşedintele Federaţiei Naţionale Sindicale Alma Mater, Simion Hăncescu, presedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, şi Marius Nistor, preşedintele Sindicatului din Învăţământ Spiru Haret.

Acordul are în vedere creşterea sumelor destinate finanţării Educaţiei cu cel puţin 15% anual, comparativ cu bugetul anului precedent, astfel încât să se ajungă la cel puţin 6% din PIB şi „devansarea creşterii salariale prevăzute până în anul 2022, până la data de 1 septembrie 2020”.

Totodată, documentul prevede „acordarea a două salarii brute pe an pentru dezvoltarea personală şi materiale didactice” şi „acordarea unei sume de până la 5.000 euro pentru achiziţia şi modernizarea unei locuinţe, precum şi cumpărarea terenului necesar construcţiei, pentru personalul didactic din mediul rural”.

Conform Acordului, cadrelor didactice cu o vechime efectivă în învăţământ de minimum 30 de ani „li se acordă la pensionare şase salarii medii brute pe economie”.

De asemenea, în textul aprobat de Guvern se prevăd „crearea unui cont unic de dezvoltare prin intermediul căruia toate universităţile să poată demara/ finaliza proiecte de investiţii” şi „construirea a cel puţin 1.000 de grădiniţe cu program sportiv”. AGERPRES