Primele clase profesionale în sistem de învăţământ dual, care vor funcţiona începând cu următorul an şcolar în judeţul Covasna, vor fi profilate pe industrie textilă şi prelucrarea lemnului.

Consiliul Local Municipal Sfântu Gheorghe, întrunit vineri, în şedinţă extraordinară, a aprobat încheierea unor contracte de parteneriat cu Liceul tehnologic Kos Karoly, care, din toamnă, va funcţiona în subordinea Liceului Puskas Tivadar, precum şi cu trei agenţi economici care s-au arătat dispuşi să participe la implementarea acestui sistem de învăţământ în judeţul Covasna.

Viceprimarul municipiului, Sztakics Eva, a declarat că, în baza acestor parteneriate, va fi creată o clasă cu 30 de locuri cu specializarea confecţioner textile şi o altă clasă cu 10 locuri, pentru specializarea dulgher-tâmplar-parchetar şi 15 locuri pentru tâmplar universal.

Potrivit acesteia, firmele vor asigura condiţiile pentru practica elevilor şi le vor acorda o bursă lunară timp de zece luni, pe parcursul anului şcolar.

Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Covasna, Kiss Imre, a precizat că planul de şcolarizare pentru anul 2017-2018 prevede înfiinţarea a 24 de clase profesionale, dintre care 22 clase de învăţământ profesional cu durata de trei ani şi cele două clase de învăţământ profesional în sistem dual.

De asemenea, planul prevede înfiinţarea a 25 de clase liceale teoretice, 13 clase liceale tehnologice, 5 clase liceale vocaţionale şi una cu profil pedagogic.

Kiss Imre a menţionat că, în scurt timp, posibil chiar săptămâna viitoare, pe site-ul Inspectoratului Şcolar Judeţean Covasna va fi publicată broşura pentru admiterea în clasa a IX-a şi vor fi organizate şedinţe cu părinţii, precum şi alte activităţi în vederea promovării ofertei educaţionale. AGERPRES