In prezenta membrilor Comisiei Nationale a examenului de Bacalaureat, pe 16 iunie a avut loc la sediul Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului, repartizarea computerizata a cadrelor didactice universitare pentru functiile de presedinti ai comisiilor judetene de bacalaureat.
Repartizarea s-a efectuat cu ajutorul aplicatiei electronice COMISBAC, realizata special in acest scop. Prin aceasta procedura a fost desemnat cate un presedinte pentru cele 811 comisii existente la nivel national, dintr-un total de 824 de cadre didactice universitare cu titlul academic de doctor si functia didactica de cel putin conferentiar universitar. Propunerile care au alcatuit baza de date utilizata de aplicatia MECT au venit de la rectoratele a 48 de universitati acreditate sau autorizate.

Algoritmul de repartizare utilizeaza o lista a comisiilor si o lista a cadrelor didactice din universitati. In mod aleatoriu, sunt selectate, rand pe rand, o comisie si un cadru didactic prin punerea lor in corespondenta. In plus, este eliminata si posibilitatea de repartizare a unui cadru didactic universitar in acelasi centru ca in anul trecut.

Criteriile de repartizare au tinut cont de limba de predare, zona geografica de apartenenta si o apropiere cat mai mare a specializarii cadrelor universitare cu specificul unitatilor de invatamant arondate la respectivele comisii.

Din baza de date a MECT au fost excluse cadrele didactice care au depasit varsta de 65 de ani si persoanele care au fost presedinti de comisii in anii precedenti si au avut abateri de la regulament. Dupa repartizarea presedintilor de comisii, lista acestora va fi aprobata de Comisia Nationala de Bacalaureat si comunicata universitatilor de apartenenta si inspectoratelor scolare judetene. Ulterior, fiecare presedinte de comisie va semna un protocol cu MECT prin care se obliga sa asigure buna organizare si desfasurare e examenului, in caz contrar riscand sanctiuni disciplinare, materiale, administrative, civile sau penale, dupa caz.

Prima sesiune a examenului de bacalaureat din anul 2008 este programata intre 23 iunie si 9 iulie, iar a doua, intre 18 august si 1 septembrie.