Directorul General Hanban, Xu Lin, va primi titlul de Doctor Honoris Causa al Universității din București

xu_lin.jpgSâmbătă, 18 octombrie, Universitatea din București va acorda distincția de Doctor Honoris Causa doamnei Xu Lin, Director General al Hanban și Director al Sediului General al Institutelor Confucius. Ceremonia festivă se va desfășura începând cu ora 13:30 în Sala „Constantin Stoicescu” a Palatului Facultății de Drept (Bd. Mihail Kogălniceanu, nr. 36-46).

Xu Lin s-a născut în 1954 în provincia Shanxi, China. În perioada 1972 – 1975 a urmat cursurile Facultății de Chimie din cadrul uneia dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ superior din China – Universitatea Fudan din Shanghai. După încheierea studiilor de licență, a devenit conferențiar în cadrul departamentului de Chimie al Fudan University, iar apoi membru al administrației Biroului pentru Învățământ Superior din Provincia Shanxi. Anul 1989 o găsește pe Xu Lin la Universitatea Normală din Beijing, unde urmează cursurile unui masterat în economie, pe care le va încheia în 1992.

Pregătirea sa academică și devotamentul pentru studiul aprofundat îi aduc alte realizări importante în carieră: în anul 2004 este numită Director General al Hanban, instituția ce promovează cultura și limba chineză în mediul internațional, iar din 2007 devine Directorul al Sediului General al Institutelor Confucius.

Sub conducerea doamnei Xu Lin, limba și cultura chineză au cunoscut un avânt fără precedent. Directorul Hanban are o activitate susținută de promovare a valorilor chinezești în lume, prin intermediul institutelor Confucius, care au devenit un brand național și „cel mai bun export al Chinei”. Sub coordonarea sa au fost înființate mai mult de 500 de astfel de institute pe toate continentele, lucru ce a contribuit semnificativ la dezvoltarea relațiilor de prietenie și colaborare ale Chinei cu peste 120 de țări. Doamna Xu Lin s-a implicat în mod deosebit în proiectul de înființare a Institutului Confucius din cadrul Universității din București, gândit ca un centru important în sfera cercetării sinologice pe plan internațional, dar și în sprijinirea activității catedrei de limba chineză a Universității, prin oferirea unor burse de studiu și cercetare studenților și cercetătorilor români, organizarea de conferințe, donații de materialele didactice.

Universitatea din București este onorată să primească în comunitatea sa academică o personalitate de prestigiu și un lider vizionar al Chinei. Conferirea distincției de Doctor Honoris Causa al Universității din București doamnei Xu Lin este un pas firesc în recunoașterea realizărilor sale profesionale și, în special, a profesonalismului și a eforturilor depuse pentru promovarea limbii și culturii chineze prin intermediul Institutelor Confucius.